Wykonanie
Dania
rybne zawsze na czasie a w sezonie letnim szczególnie pasują do wielu warzywnych przystawek. Mój niedzielny obiad właśnie tak wyglądał a smakował obłędnie, z prostą surówką z
marchewki i
pora z dodatkiem ulubionej przez nas
fasolki szparagowej i
sosu pomidorowego ze świeżych
pomidorów . Bardzo polecam do tego zestawu filet z
flądry lub
soli - bajka...
Składnikiporcja na 2-3 osoby
3
filety z rybypęczek
szczypiorku bez dolnych grubszych łodyg2 łyżki
mąki pszennej1
jajookoło 1/3 szklanki
wody1 łyżeczka posiekanych świeżych
ziół -
oregano,
tymianek1 rozdrobniony ząbek
czosnku lub szczypta
czosnku suszonegoszczypta
ziół prowansalskich2-3 łyżki
oleju lub
masła klarowanego do smażeniaszczypta
soli i
pieprz do smakuPrzygotowanie1.
Rybę rozmrażam (idealna byłaby świeża odfiletowana
ryba), osączam i osuszam ręcznikiem papierowym. Przyprawiam
solą,
pieprzem i maleńką szczyptą roztartych w palcach
ziół prowansalskich. Odstawiam na 10-15 minut.2. Z
mąki,
wody,
jajka, szczypty
soli,
czosnku (
wodę dodaję partiami, żeby uzyskać gęste ciasto, które będzie dobrze trzymać się
ryby) wyrabiam ciasto-koszulkę, gęściejsze od typowego naleśnikowego i odstawiam go również na kilka minut, żeby odpoczęło.
3. Siekam świeże
zioła razem z
koprem, jak najdrobniej i dodaję do ciasta. Mieszam i gotowe.4. Rozgrzewam ceramiczną patelnie. Wlewam łyżkę
oleju i na rozgrzany tłuszcz układam
filety rybne, zanurzone wcześniej w cieście
koperkowym. Zmniejszam płomień i smażę
ryby około 4 minut z każdej strony.
Dobrze upieczona
ryba w przekroju nie jest przezroczysta i ma piękny biały kolor, zwłaszcza
flądra lub
sola.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.Pozdrawiam serdecznie Weronika