ßßß Cookit - przepis na Ryba w koperkowej koszulce szybko i pysznie

Ryba w koperkowej koszulce szybko i pysznie

nazwa

Wykonanie

Dania rybne zawsze na czasie a w sezonie letnim szczególnie pasują do wielu warzywnych przystawek. Mój niedzielny obiad właśnie tak wyglądał a smakował obłędnie, z prostą surówką z marchewki i pora z dodatkiem ulubionej przez nas fasolki szparagowej i sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów . Bardzo polecam do tego zestawu filet z flądry lub soli - bajka...
Składniki
porcja na 2-3 osoby
3 filety z ryby
pęczek szczypiorku bez dolnych grubszych łodyg
2 łyżki mąki pszennej
1 jajo
około 1/3 szklanki wody
1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół - oregano, tymianek
1 rozdrobniony ząbek czosnku lub szczypta czosnku suszonego
szczypta ziół prowansalskich
2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
szczypta soli i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Rybę rozmrażam (idealna byłaby świeża odfiletowana ryba), osączam i osuszam ręcznikiem papierowym. Przyprawiam solą, pieprzem i maleńką szczyptą roztartych w palcach ziół prowansalskich. Odstawiam na 10-15 minut.
2. Z mąki, wody, jajka, szczypty soli, czosnku (wodę dodaję partiami, żeby uzyskać gęste ciasto, które będzie dobrze trzymać się ryby) wyrabiam ciasto-koszulkę, gęściejsze od typowego naleśnikowego i odstawiam go również na kilka minut, żeby odpoczęło.
3. Siekam świeże zioła razem z koprem, jak najdrobniej i dodaję do ciasta. Mieszam i gotowe.
4. Rozgrzewam ceramiczną patelnie. Wlewam łyżkę oleju i na rozgrzany tłuszcz układam filety rybne, zanurzone wcześniej w cieście koperkowym. Zmniejszam płomień i smażę ryby około 4 minut z każdej strony.
Dobrze upieczona ryba w przekroju nie jest przezroczysta i ma piękny biały kolor, zwłaszcza flądra lub sola.
Smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/08/ryba-w-koperkowej-koszulce-szybko-i.html