Wykonanie
Eksperyment .Smacznie.Do wykonania tych pierożków trzeba zrobić dwa ciasta jedno tzw.
wodne a drugie maślane .
CIASTO
WODNE :300 gram
mąki pszennej1/2
jajka roztrzepanego100 ml zimnej
wody1 łyżka
oleju1 łyżeczka
soliCIASTO MAŚLANE :100 gram
masła150 gram
mąki pszennejCiasto
wodne wyrabiamy z wymienionych składników na gładką masę i dzielimy na dwie części -zostawiamy na 10 minut . Zarabiamy drugie ciasto - maślane i również dzielimy na dwie części .Jedną cześć
wodnego ciasta lekko spłaszczamy i w środek wkładamy jedna część
maślanego ciasta i zaklejamy jak pączki . Ciasto spłaszczamy i wałkujemy na długi cienki prostokąt , następnie zwijamy w rulon jak roladę i znów wałkujemy ciasto spłaszczając na prostokąt ,po czym zwijamy w rulon i kroimy plastry ciasta o szerokości około 1 cm tak jak roladę . To samo robimy z drugim
ciastem .Placki ukrojone nadziewamy ulubionym farszem , w tym przypadku w środku jest
krewetka ,
czosnek i
chili .Smażymy na głębokim
oleju . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .Smacznego :)