ßßß Cookit - przepis na Księżycowa mamałyga (polenta)

Księżycowa mamałyga (polenta)

nazwa

Wykonanie

Polenta, albo mamałyga to ugotowana kasza kukurydziana. Moją pocięłam w małe półksiężyce i polałam masłem ziołowym. Gotuje się ją w taki sam sposób jak mochi . Tak samo jak w tamtym przepisie dobrze byłoby zatrudnić jakiegoś rosłego męża. Bo polentę gotuje się 40 minut ciągle mieszając !
Tę zrobiłam sama. Po 10 minucie myślałam, że oszaleję. Ale gotowałam dzielnie 40 minut. Jeżeli chcecie odpocząć kilka chwil możecie zestawić kaszę z ognia i oddalić się. Byle nie na zbyt długo :)
Polenta jest dość pracochłonna: trzeba ugotować kaszę, odstawić do ostygnięcia i podgrzać. No, chyba, że wysuszymy ją w piekarniku — wtedy czas przygotowania skraca się do dwóch–trzech godzin :).
Składniki na 2 porcje
Polenta
3/4 (100g) szklanki kaszy kukurydzianej
1,5 szklanki wody
białko z jednego jaja
1 ząbek czosnku
gałka muszkatołowa zmielona
sól, pieprz
Wodę zagotować ze szczyptą soli. Dodać ostrożnie kaszę kukurydzianą i gotować przez 40 minut (ciągle mieszając). Po tym czasie zdjąć kaszę z ognia i zostawić żeby troszeczkę ostygła.
Dodać do masy gałkę, pieprz i "spraskowany" czosnek. Dobrze wymieszać i dodać białko. Dokładnie połączyć.
Wyłożyć kaszę na kwadratową formę (masa powinna mieć 1-2 cm grubości) i odłożyć na godzinę.
Wyciąć z masy półksiężyce (czymś okrągłym, może być szklanka). Oczywiście, można wyciąć co chcecie, zazwyczaj polentę podaje się w kształcie trójkąta.
Księżyce włożyć do naczynia żaroodpornego dobrze wysmarowanego masłem. Piec w temperaturze 190°C przez 15–20 minut.
Mamałygowe kluchy można podać praktycznie z każdym sosem - pieczarkowym, pomidorowym, grzybowym. Albo z masłem. U mnie polane zostały masłem ziołowym.
Masło ziołowe
2 łyżki masła
sól,
łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich (bez tymianku)
Masło rozpuścić w małym rondelku (na wolnym ogniu). Dodać do gorącego masła zioła, zdjąć z ognia, posolić.
I... to wszystko!
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/03/ksiezycowa-mamayga.html