Wykonanie
Polenta, albo mamałyga to ugotowana
kasza kukurydziana. Moją pocięłam w małe półksiężyce i polałam
masłem ziołowym. Gotuje się ją w taki sam sposób jak mochi . Tak samo jak w tamtym przepisie dobrze byłoby zatrudnić jakiegoś rosłego
męża. Bo polentę gotuje się 40 minut ciągle mieszając !Tę zrobiłam sama. Po 10 minucie myślałam, że oszaleję. Ale gotowałam dzielnie 40 minut. Jeżeli chcecie odpocząć kilka chwil możecie zestawić
kaszę z ognia i oddalić się. Byle nie na zbyt długo :)Polenta jest dość pracochłonna: trzeba ugotować
kaszę, odstawić do ostygnięcia i podgrzać. No, chyba, że wysuszymy ją w piekarniku — wtedy czas przygotowania skraca się do dwóch–trzech godzin :).Składniki na 2 porcjePolenta3/4 (100g) szklanki
kaszy kukurydzianej1,5 szklanki
wodybiałko z jednego
jaja1 ząbek
czosnkugałka muszkatołowa zmielona
sól,
pieprzWodę zagotować ze szczyptą
soli. Dodać ostrożnie
kaszę kukurydzianą i gotować przez 40 minut (ciągle mieszając). Po tym czasie zdjąć
kaszę z ognia i zostawić żeby troszeczkę ostygła.Dodać do masy gałkę,
pieprz i "spraskowany"
czosnek. Dobrze wymieszać i dodać
białko. Dokładnie połączyć.Wyłożyć
kaszę na kwadratową formę (masa powinna
mieć 1-2 cm grubości) i odłożyć na godzinę.Wyciąć z masy półksiężyce (czymś okrągłym, może być szklanka). Oczywiście, można wyciąć co chcecie, zazwyczaj polentę podaje się w kształcie trójkąta.Księżyce włożyć do naczynia żaroodpornego dobrze wysmarowanego
masłem. Piec w temperaturze 190°C przez 15–20 minut.Mamałygowe kluchy można podać praktycznie z każdym sosem -
pieczarkowym,
pomidorowym,
grzybowym. Albo z
masłem. U mnie polane zostały
masłem ziołowym.
Masło ziołowe2 łyżki
masłasól,łyżeczka mieszanki
ziół prowansalskich (bez
tymianku)
Masło rozpuścić w małym rondelku (na wolnym ogniu). Dodać do gorącego
masła zioła, zdjąć z ognia, posolić.I... to wszystko!