Wykonanie
Kurki ostatnio rządzą i robię z nimi różne dania. To powtarzam co roku nawet kilka
razy bo bardzo nam zasmakowało. Może ktoś też się skusi?Z tym przepisem wiąże się także moja przygoda telewizyjna. Prezentowałam go ponad rok temu w Kuchnia.tv, w programie "Wiosenne inspiracje", zmieniając jednak
kurki na bardziej wiosną dostępne boczniaki co znacząco wpłynęło na wygląd dania. Zresztą z wysłanych wtedy przeze mnie do programu przepisów wybrano dziwnym trafem ten najmniej wiosenny, ale widocznie ktoś miał jakąś wizję . . . Sam występ był bardzo stresujący, ale dziś miło wspominam ten dzień - nauczyłam się przełamywać własne bariery i oswajać, chociaż trochę, tremę :D
składniki:1 szkl.
kaszy jaglanej2 szkl. płynu2 czubate łyżki posiekanych listków świeżej
bazylii1 czubata łyżka posiekanych listków
pietruszki50 dkg świeżych
kurek2 smukłe
marchewki1/2 szklanki pokrojonych w paski warzyw -
selera,
pietruszki i
pora1
cebula1 duży, żółty
pomidor albo garść koktajlowychpo 1/2 strąka
papryki żółtej i czerwonej2 łyżki
masła do
grzybów + 1 łyżeczka do
kaszy1/2 szkl.
śmietany wymieszanej z 1/2 łyżeczki
mąkiew. 50 gram
serka topionego z papryką (opcjonalnie - wtedy mniej
śmietany i bez
mąki)1/3 łyżeczki
papryki mielonej słodkiejdo smaku:
sól,
pieprz mielonysposób przygotowania:
Kaszę dokładnie przepłukałam na sicie, zalałam w rondelku 2 szkl. płynu - dałam
wodę z
mlekiem, pół na pół. Dodałam po łyżeczce
masła i
soli, ugotowałam pod przykryciem. Do ugotowanej
kaszy dodałam posiekane
zioła, wymieszałam.
Marchewkę pokroiłam w plasterki - można naciąć wzdłuż dookoła rowki, wtedy krążki będą wyglądać jak kwiatki.
Kurki oczyściłam i opłukałam, osączyłam. Z
papryk usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam w kostkę.
Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w paski. Warzywa korzeniowe i
cebulę obrałam, drobno posiekałam.W szerokim rondlu rozpuściłam
masło, zeszkliłam na nim
cebulkę, posypałam
papryką w proszku, rozmieszałam dokładnie. Dodałam
marchewkowe krążki, warzywa korzeniowe i
grzyby, dusiłam pod przykryciem ok. 10 min. Następnie dodałam
paprykę świeżą i
pomidora, dusiłam 2 - 3 min., po chwili oprószyłam wszystko
solą,
pieprzem i zabieliłam
śmietaną z
mąką (można dodać
serek i tylko trochę
śmietany - poddusić aż
serek się rozpuści). Podałam z ugotowaną wcześniej
kaszą jaglaną.