Wykonanie
Po ostatnim grzybobraniu, które zakończyło się sukcesem w postaci bogatych zbiorów, postanowiliśmy przygotować pyszną zupę krem z podgrzybków. Ponieważ kremik wyszedł bardzo smaczny dzielimy się z
Wami przepisem na niego. Smacznego!
Składniki:1 l
wody0 , 7 kg podgrzybków1
marchewka, 1
pietruszka, kawałek
pora,
selera (standardowy zestaw
włoszczyzny)5 łyżeczek
masłaCebula- 1 szt. dużaPrzygotowanie:
Grzyby i warzywa dokładnie wymyj i wypłucz.
Włoszczyznę włóż do
wody i zagotuj do miękkości.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na
maśle przez 5 minut, a następnie dodaj pokrojone w kostkę
grzyby i duś z
cebulą około 20-25 minut. Po tym czasie przełóż do
wywaru warzywnego i gotuj wszystko razem około 10 minut.Na koniec zblenduj, dopraw
solą i
pieprzem.