Wykonanie
Nikt nie zaprzeczy, że zupa grzybowa, to wraz z pierogami i
kapustą, królowa polskiego stołu wigilijnego. W mojej wersji jest zupą całkowicie „swoją”, gdyż bazą oprócz własnoręcznie zbieranych i suszonych przez mojego teścia leśnych
grzybów, będzie prawdziwy, aromatyczny,
warzywny wywar.Składniki :Na
wywar warzywny :porządny pęczek
włoszczyzny, lub sama skompletuj: 4 duże
marchewki,
por, 2 małe
selery, 3-4 dorodne
pietruszki,
cebula.około 1/3-1/2 kostki
masła1 łyżeczka
soliNa zupę :50 gram suszonych leśnych
grzybków½
cebuliśmietana 185 do zabielenia zupy (opcjonalnie)1 czubata łyżka
mąkisól,
pieprz (do smaku)Dodatek :
Makaron łazanki oczywiście
Zaczynamy od przygotowania
wywaru warzywnego, na którym gotować będziemy naszą zupę. Dobry
wywar jest podstawą dobrej zupy, dlatego polecam go wykonać krok po kroku tak, jak jest podane w moim przepisie :). Będziemy potrzebować go około 2 litrów.reklamaPierwszy krok to przygotowanie warzyw – myjemy je, obieramy i kroimy drobniej, jak na zdjęciach poniżej.Następnie w garnku rozpuszczamy
masło i w pierwszej kolejności szklimy na nim
cebulę z
porą.
Potem dokładamy pokrojoną
marchew,
pietruszkę i
selera – całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez jakieś 15 minut. Następnie dolewamy około 2 litry wrzącej
wody, dodajemy
sól i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.Odcedzamy warzywa i
wywar mamy już gotowy. Odstawiamy go do ostygnięcia, a z ugotowanych warzyw możesz przygotować np. zupę krem (odlej sobie trochę
wywaru, dolej odrobinę wrzątku do rozrzedzenia i zmiksuj całość blenderem).W trakcie tych czynności ugotuj
makaron.Ponownie odlej odrobinę
wywaru warzywnego i zalej nim
grzyby. Mocz przez dobre pół godziny, po czym ugotuj je w nim. Odcedź, gdy będą już miękkie i nie wylewaj
wywaru w którym się gotowały. Ostudzone drobno pokrój, albo w kosteczkę, albo w cienkie paseczki.Podsmaż pokrojone
grzybki najpierw chwilkę same, a
potem razem z pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulką – aż do zrumienienia. Na koniec posyp łyżką
mąki, zasmaż i wrzuć do
wywaru. Dolej również
wywar pozostały z gotowania
grzybów. Całość pogotuj jeszcze trochę na małym ogniu przez około 15 minut (dopraw ewentualnie odrobiną
soli i
pieprzu). Przed podaniem (z łazankami oczywiście!) możesz zabielić
śmietaną. Jeżeli wyszła ci trochę za gęsta, możesz w trakcie gotowania rozrzedzić ją, dolewając odrobinę wrzątku.Smacznego.