ßßß Cookit - przepis na Kruche rurki z kremem białkowym, zaparzanym

Kruche rurki z kremem białkowym, zaparzanym

nazwa

Wykonanie

Kupiłam już jakiś czas temu takie metalowe tutki - foremki do rurek i jak to zwykle u mnie bywa - musiały swoje odleżeć w szufladzie...
składniki:
RURKI - 2 czubate szkl. mąki pszennej (szkl. poj.220ml)
125g masła lub margaryny
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
2 jajka
KREM - 2 białka
3/4 szkl. cukru
szczypta soli
1/3 szkl. wody
sok z całej , niezbyt dużej cytryny
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka do smarowania rurek
1 mała łyżka tłuszczu do posmarowania foremek
cukier brązowy gruby albo cukier perlisty do posypania rurek
sposób przygotowania: RURKI - przesiać mąkę z cukrem i solą, dodać masło/margarynę pokrojone na mniejsze kawałki i posiekać bardzo dokładnie. Gdy składniki się połączą wbić jajka i zagnieść szybko ciasto. Włożyć je do woreczka foliowego i odłożyć na ok. 30-60 min. do lodówki. Następnie podzielić na 2 części, każdą rozwałkować cienko podsypując lekko mąką i radełkiem wykrawać paski szer. 1,5-2 cm i długości 30-40 cm - można sobie pomóc przykładając linijkę. Foremki do rurek posmarować z wierzchu cieniutko tłuszczem. Na każdą nawijać spiralnie pasek ciasta zaczynając od cieńszego końca tak żeby przy obrocie warstwy lekko na siebie zachodziły. Zostawić szerszą krawędź foremek wolną na ok. 2-3 mm. Rurki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypywać cukrem. Piec ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.C - mają być lekko zrumienione. Po upieczeniu od razu ostrożnie zdjąć ciastka z foremek i odłożyć do ostygnięcia. Jeśli mamy tylko kilka foremek to stygną szybko więc już po chwili możemy nawijać kolejne paski a przy drugiej porcji już nie trzeba ich natłuszczać.
KREM - cukier wsypujemy do rondelka, wlewamy wodę i gotujemy na niedużym ogniu syrop do tzw. nitki czyli do momentu gdy syrop skapujący z łyżki zastyga i za spadającą kroplą ciągnie się cieniutka niteczka. Białka (muszą być świeżutkie) ubijamy na gęstą pianę. Gdy jest już sztywna cieniutkim strumyczkiem wlewamy syrop, ale cały czas miksujemy na wysokich obrotach. Gdy cały syrop połączy się z białkami nie przerywamy miksowania i wlewamy sok z cytryny. Ja dodałam jeszcze kawę albo można z niej zrezygnować a dodać jakiś aromat w/g uznania. Miksujemy masę aż ostygnie - powinna być lśniąca, bardzo gęsta i puszysta. Napełniamy nią szprycę i nadziewamy wystudzone rurki. Odkładamy do lodówki do schłodzenia.
Z podanej ilości składników wyszło mi 25 rurek na foremkach dł. 9 cm.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/kruche-rurki-z-kremem-biakowym.html