ßßß
Smakuje wyśmienicie. Według mnie trochę czasochłonna, ale na pewno jest tego warta ! Dawno temu oglądałam film ''Tost. Historia chłopięcego głodu" i tam właśnie zobaczyłam ją po raz pierwszy. Już wtedy obiecalam sobie, że na pewno taką upiekę. :) Musicie również spróbować :)Co potrzeba?Na kruche ciasto :300g mąki pszennej200g masła100g cukru pudru1 żółtkoMasa cytrynowa :4 cytryny3 i pół łyżki wody50 g masła100g cukru ( użyłam cukru drobnego, do wypieków)6 żółtek ( jajka w temp. pokojowej)Beza :6 białek1 i 1/3 szklanki cukru drobnego, do wypiekówłyżka soku z cytrynyszczypta soliDo dzieła :Najpierw wyrabiamy ciasto. Mąkę przesiać przez sitko razem z cukrem pudrem. Dodać masło pokrojone w kostke oraz żółtko. Zagnieść. Następnie zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 30 min.Formę wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto rozwałkować i umieścić w formie do tart. Nakłuć widelcem. Przykryć folią aluminiową i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 ºC na 10 min.Ciasto zostawić do ostygnięcia, a w międzyczasie zrobić masę cytrynową. Skórkę cytryn zetrzeć na tarce ( Wyparzyć je we wrzątku i dobrze wyszorować. Cytryny ścierać delikatnie, tak aby nie zetrzeć białej skórki, ponieważ nadaje ona gorzki smak.) Wycisnąć z nich sok. W rondelku umieścić wszystkie składniki potrzebne do masy cytrynowej. Podgrzewać mieszając, do uzyskania bardzo gęstej masy. Zestawić z ognia i przestudzić.Gdy masa będzie już chłodna, wyłożyć ją na ciasto, a następnie ubić pianę na bezę.Do szklanej miski wlewamy białka. Lekko spieniamy i dodajemy szczyptę soli. Ubić na prawię sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier. Na koniec wlać łyżkę soku z cytryny i jeszcze raz przemieszać. Pianę wyłożyć na ciasto z masą.Tartę piec ok 45-50 min w temp. 150 ºC .Korzystałam z przepisu ze strony paulinawnuk.comSmacznego !