ßßß
Składniki na kruchy spód:175 g mąki pszennej100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki1 łyżka cukru pudru1 żółtko (białko zachować do bezy)Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki natłuszczamy, wysypujemy kaszą manną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w 180ºC, aż ciasto się zrumieni (ok. 20-25 minut). Odstawiamy do wystudzenia.Składniki na masę cytrynową:2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (1 łyżka = 15 ml)150 g cukru pudruskórka otarta z 2 cytryn225 ml soku z cytryny + 100 ml wody85 g masła, pokrojonego w kawałki3 żółtka (białka zachować do bezy)1 jajkoW płaskim garnku mieszamy mąkę, cukier i skórkę z cytryny. Następnie wlewamy sok z cytryny i wodę. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. W miseczce rozkłócamy żółtka i całe jajko. Wlewamy do masy i dokładnie mieszamy. Garnek znowu stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy mieszając, aż masa zgęstnieje i zabulgocze. Zdejmujemy z ognia. Kosztujemy i ewentualnie dosładzamy wedle uznania. Ciepłą wylewamy na ostudzone ciasto. Studzimy przed nałożeniem bezy.Beza:4 białka200 g drobnego cukru2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (1 łyżeczka = 5 ml)Białka ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ubijamy jeszcze przez moment. Bezę wykładamy na całkowicie zimny budyń.Tartaletki wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut w 180ºC. Odkładamy do zupełnego wystudzenia.Do przygotowania tartaletek użyłam foremek, które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Tchibo. Z wyjmowanym dnem, które ułatwia wyjmowanie ciasta. Wysokogatunkowa powłoka nieprzywierająca zmniejsza przywieranie ciasta i jest łatwa do czyszczenia. A do tego w pięknych kolorach. Świetnie spisały się również silikonowe kubki-miarki. Giętkie – poprzez ściśnięcie można uformować dzióbek, wytrzymałe i nietłukące. Stabilne dzięki metalowemu pierścieniowi. Podziałki w litrach i mililitrach dla płynów oraz w gramach dla cukru i mąki. Odporne na działanie temperatur od –30 do +230°C. No i co najważniejsze nadają się do mycia w zmywarceTchibo jest również sponsorem nagród w zakończonym wczoraj konkursie na wiosenny wypiek. Dziś wieczorem ogłoszę wynikiZapraszam