Wykonanie
Dzisiejsza pogoda nie nastraja optymizmem. Z tego powodu warto poprawić sobie humor innymi sposobami. Proponuję upieczenie drożdżówek z
białym serem! Smakują obłędnie, długo zachowują świeżość i idealnie nadają się na drugie śniadanie w pracy. Same zalety! Przepis znalazłam na Moich Wypiekach .
Składniki:- 500 g przesianej
mąki pszennej,- 2-3 łyżki
cukru,- 30 g świeżych
drożdży,- 2
jajka,- 250 g ciepłego
mleka,- 1/2 łyżeczki
soli,- 75 g rozpuszczonego
masła,- masa serowa: 400 g
twarogu sernikowego, 4 łyżki miękkiego
masła, skórka otarta z 1/2
cytryny, 1/2 szklanki
cukru pudru, 1
żółtko, dodatkowo pozostałe
białko do posmarowania.
Mleko podgrzewamy, jednak nie na tyle, by było gorące. W misce umieszczamy rozkruszone
drożdże, zasypujemy
cukrem i dodajemy ciepłe
mleko. Mieszamy za pomocą trzepaczki do rozpuszczenia. Zostawiamy na chwilę. W tym czasie przesiewamy
mąkę, rozpuszczamy
masło i przygotowujemy pozostałe składniki. Do miski z
drożdżami dodajemy
jajka,
sól, mieszamy trzepaczką.
Potem kolejno -
masło i partiami
mąkę. Gdy będzie coraz trudniej mieszać, ciasto wyjmujemy z miski na stolnicę i zagniatamy do elastyczności. W razie potrzeby podsypujemy
mąką. Gotowe ciasto (miękkie i bez grudek) ponownie umieszczamy w misce, przykrywamy i zostawiamy na ok. godzinę w ciepłym miejscu.Po godzinie zaczynamy przygotowanie masy serowej. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ucieramy do dokładnego połączenia.Ciasto rozwałkowujemy na niezbyt gruby placek, rozkładamy równomiernie masę
serową. Brzegi składamy do środka tak, by utworzyła się płaska rolada, złożona z 3 części (długa). Za pomocą
ostrego noża kroimy ją na kawałki (paski ok. 3 cm). Każdy z nich "wykręcamy" - oba końce w przeciwnych kierunkach, by utworzyć skręconą bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy lekko roztrzepanym
białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut. Smacznego!