ßßß Cookit - przepis na GALETTE Z ŻURAWINĄ

GALETTE Z ŻURAWINĄ

nazwa

Wykonanie

O dobroczynnych właściwościach żurawiny wiedziały już nasze prababki. Współczesna nauka tylko potwierdza ludową mądrość - żurawina jest nieocenionym remedium na wiele schorzeń i przypadłości. Pomoże nam przy zapaleniu pęcherza, grypie, infekcji dróg oddechowych. Jest doskonałym antyseptykiem oraz bardzo bogatym źródłem witamin. Warto uwzględnić ją w jadłospisie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jedzmy więc, cieszmy się nią i smakujmy, bo żurawinowy sezon akurat teraz jest w pełnym rozkwicie. Oto 3 propozycje - wszystkie, jak to u mnie, na mniej lub bardziej słodko :-)
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru brązowego
6 łyżek lodowatej wody
90g zimnego masła
Do posmarowania przed upieczeniem:
1 żółtko
1 łyżeczka zimnej wody
Nadzienie (konfitura z żurawiny):
500g owoców żurawiny świeżej lub mrożonej
250g cukru
skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
Ciasto:
Z podanych składników, szybko zagniatamy jednolite ciasto, zawijamy je w folię spożywczą lub kuchenną ściereczkę i wkładamy na mi. 30 minut do lodówki.
Na blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy ciasto w kształcie koła o śr. ca 30 cm
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim nasze ciasto.
Od środka w stronę brzegów rozprowadzamy żurawinowy farsz, pozostawiając dookoła 4-5 cm, marginesy nienadzianego ciasta, które następnie zawijamy do środka, by osiągnąć efekt widoczny na zdjęciu.
Żółtko rozkłócamy z wodą i smarujemy nim zawinięte brzegi ciasta. Możemy dodatkowo posypać je odrobiną cukru.
Całość pieczemy przez ca 30 minut w temperaturze 200C.
Nadzienie (konfitura z żurawiny):
Owoce wrzucamy do rondelka, lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Smażymy na małym ogniu, mieszając, do chwili aż masa zrobi się gęsta i szklista.
Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę
Dodajemy do owoców pod koniec smażenia
Wrzącą konfiturę przekładamy do odpowiednio przygotowanych słoiczków (przeczytacie o tym TU), zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Robimy tak w przypadku, gdy pragniemy przechowywać ją dłużej. Do bezpośredniego spożycia wystarczy przełożyć konfiturę do miseczki i przechowywać w lodówce.
współczesna nauka potwierdza ludową mądrość – żurawina to nieoceniony lek w walce z infekcjami pęcherza moczowego, przeziębieniami oraz w profilaktyce chorób serca.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/artykuly-sponsorowane/news-dobroczynne-dzialanie-zurawiny,nId,1534960#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
współczesna nauka potwierdza ludową mądrość – żurawina to nieoceniony lek w walce z infekcjami pęcherza moczowego, przeziębieniami oraz w profilaktyce chorób serca.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/artykuly-sponsorowane/news-dobroczynne-dzialanie-zurawiny,nId,1534960#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
współczesna nauka potwierdza ludową mądrość – żurawina to nieoceniony lek w walce z infekcjami pęcherza moczowego, przeziębieniami oraz w profilaktyce chorób serca.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/artykuly-sponsorowane/news-dobroczynne-dzialanie-zurawiny,nId,1534960#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
OMLET CESARSKI Z KONFITURĄ (np. ŻURAWINOWĄ)
Składniki:
Omlet:
100g mąki pszennej
100ml mleka
2 jaja
1,5 łyżki cukru
szczypta soli
masło klarowane do smażenia
Konfitura z żurawiny:
500g owoców żurawiny świeżej lub mrożonej
250g cukru
skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
Omlet:
Oddzielamy żółtka od białek
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno
W drugim naczyniu ucieramy mąkę z żółtkami, mlekiem i cukrem
następnie delikatnie dodajemy ubitą pianę i całość ze sobą mieszamy
Na patelni rozpuszczamy trochę klarowanego masła i równomiernie rozkładamy nasze ciasto. Smażymy z obu stron na mocno złocisty kolor.
Serwujemy obficie posmarowany konfiturą z ulubionych owoców
Konfitura z żurawiny:
Owoce wrzucamy do rondelka, lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Smażymy na małym ogniu, mieszając, do chwili aż masa zrobi się gęsta i szklista.
Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę
Dodajemy do owoców pod koniec smażenia
Wrzącą konfiturę przekładamy do odpowiednio przygotowanych słoiczków (przeczytacie o tym TU), zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Robimy tak w przypadku, gdy zapragniemy przechowywać ją dłużej. Do bezpośredniego spożycia wystarczy przełożyć konfiturę do miseczki i przechowywać w lodówce.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2014/10/jej-wysokosc-zurawina-galette-i-omelette.html