Wykonanie
W dwóch popularnych marketach można ostatnio zakupić wiele orientalnych składników w niskich cenach. To wspaniała okazja do wypróbowania nowych smaków. Z azjatyckiej kuchni na blogu znajdziecie kilka przepisów, które podaję poniżej. Przygotowałam też nowy pomysł na zupę krem z
cukinii, tym razem z
mleczkiem kokosowym.tajska zupa z
kurczakiem,
krewetkami i
mleczkiem kokosowymcurry z
kurczakiem,
szpinakiem i
pieczarkamitajska zupa rybna z
krewetkamikrem z dyni po tajsku
curry z
kurczakiem i
dyniąkrewetki po tajsku .Orientalna zupa krem z
cukinii z
chipsem z
szynki parmeńskiej i
makaronem z
cukiniiduża
cukinia + kilka plastrów
cukinii4 średnie
ziemniakicebulaolej do smażenia2 ząbki
czosnku1-1,5 litra
bulionu lub
wodypół puszki
mleczka kokosowegołyżka
curryłyżeczka
imbirułyżeczka
pieprzu ziołowego2 liście
limonkisól do smakudo podania:
szynka parmeńska,
oliwa, świeża
bazyliaW rondlu rozgrzać
olej i podsmażyć na nim posiekaną
cebulę w piórka oraz
czosnek w plasterki.Dodać
przyprawy i chwilę smażyć razem.Dodać obrane
ziemniaki pokrojone w kosteczkę oraz
cukinię również pokrojoną w kostkę razem ze skórką.Zalać
wodą lub
bulionem, dodać liście
limonki i od zagotowania gotować jeszcze 20 minut, do miękkości warzyw.W
między czasie na suchej patelni bez tłuszczu zrumienić plasterki
szynki parmeńskiej.Na wierzch zupy dodać kilka cienkich plastrów
cukinii (zrobionych obieraczką) i chwilę je podgotować by zmiękły, a następnie wyjąć i odłożyć.Wyjąć liście
limonki, zmiksować całość przy użyciu blendera na gładki krem.Doprawić do smaku
solą, wlać
mleczko kokosowe i ponownie zagotować.Gotowy krem można przetrzeć przez sitko.Podawać z paskami
cukinii i
chipsem z
boczku oraz odrobiną
oliwą.