Wykonanie
Curry wbrew pozorom proste danie, wystarczy odrobina czasu by zaskoczyć czymś gości. Nie rezygnujecie z liści
limonki (też popełniałam ten błąd), ale one nadają tajskiego charakteru daniu i można je kupić w sklepie Kuchnie Świata (to nie reklama), traktujcie to jako radę. Polecam też:
curry z
dynią i
kurczakiemtajską zupę z
krewetkamikrem z dyni po tajskukrem z
kukurydzy po tajsku .3- 4 porcje
2
szalotki2 ząbki
czosnkuolej lub
masło kokosowełyżeczka czerwonej pasty
curry500 g
filetu z kurczakapół szklanki przegotowanej
wody lub
bulionu500 g
pieczareksok z połowy
limonki250 g
świeżego szpinakupuszka
mleczka kokosowego2 liście
limonkisól,
pieprz ziołowy,
curryryż basmati
Filet z kurczaka pokroić na paseczki, doprawić
solą,
pieprzem ziołowym i obficie
curry.Usmażyć
kurczaka na
oleju aż w środku będzie biały - odstawić na później.W woku lub garnku na rozgrzanym
oleju lub
maśle kokosowym usmażyć posiekaną
szalotkę z
czosnkiem, a pod koniec smażenia dodać pastę
curry.
Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię, skropić
sokiem z limonki, dolać
wodę i smażyć.Kiedy będą gotowane całość zalać
mleczkiem kokosowym i dodać liście
limonki oraz
szpinak - czekać aż się udusi, czyli zmięknie (można nakryć naczynie pokrywką).Dodać wcześniej przygotowanego
kurczaka, całe danie doprawić do smaku
solą.Podawać z ugotowanym
ryżem basmati.