ßßß Cookit - przepis na Curry ze szpinakiem i pieczarkami na mleczku kokosowym

Curry ze szpinakiem i pieczarkami na mleczku kokosowym

nazwa

Wykonanie

Curry wbrew pozorom proste danie, wystarczy odrobina czasu by zaskoczyć czymś gości. Nie rezygnujecie z liści limonki (też popełniałam ten błąd), ale one nadają tajskiego charakteru daniu i można je kupić w sklepie Kuchnie Świata (to nie reklama), traktujcie to jako radę. Polecam też:
curry z dynią i kurczakiem
tajską zupę z krewetkami
krem z dyni po tajsku
krem z kukurydzy po tajsku .
3- 4 porcje
2 szalotki
2 ząbki czosnku
olej lub masło kokosowe
łyżeczka czerwonej pasty curry
500 g filetu z kurczaka
pół szklanki przegotowanej wody lub bulionu
500 g pieczarek
sok z połowy limonki
250 g świeżego szpinaku
puszka mleczka kokosowego
2 liście limonki
sól, pieprz ziołowy, curry
ryż basmati
Filet z kurczaka pokroić na paseczki, doprawić solą, pieprzem ziołowym i obficie curry.
Usmażyć kurczaka na oleju aż w środku będzie biały - odstawić na później.
W woku lub garnku na rozgrzanym oleju lub maśle kokosowym usmażyć posiekaną szalotkę z czosnkiem, a pod koniec smażenia dodać pastę curry.
Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię, skropić sokiem z limonki, dolać wodę i smażyć.
Kiedy będą gotowane całość zalać mleczkiem kokosowym i dodać liście limonki oraz szpinak - czekać aż się udusi, czyli zmięknie (można nakryć naczynie pokrywką).
Dodać wcześniej przygotowanego kurczaka, całe danie doprawić do smaku solą.
Podawać z ugotowanym ryżem basmati.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/02/curry-ze-szpinakiem-i-pieczarkami-na.html