Wykonanie
Ostatnio nie
mogę uwolnić się od
tajskich smaków, które tak bardzo lubię. Mrożone, świeże liście
limonek, których kupiłam spore opakowanie ciągle kuszą, żeby je wykorzystać. Wcześniej nie wiedziałam, że można je dostać np. w sklepach Kuchnie Świata,
trawa cytrynowa też jest - szkoda, że dopiero teraz o tym wiem, dlatego dzielę się z
Wami tą informacją. Tajskie przepisy:tajska zupa z
mleczkiem kokosowymzupa dyniowa po tajskukrem z
kukurydzy po tajskuszaszłyki satay .
2 łyżki
oleju kokosowego3 ząbki
czosnku3
szalotki2 cm kawałek
imbiru2 łyżeczki czerwonej pasty
currypo pół łyżeczki:
szafranu,
kurkumy,
curry,
kolendry4 liście
limonki2 szklanki
wody lub
bulionupuszka
mleczka kokosowegosok z połowy
limonki250 g
krewetek300 g
filetu z dorszasóldo podania:
ryż basmati,
tajska bazylia lub
kolendraJeśli używacie mrożonych
krewetek i
ryby to wcześniej należy je rozmrozić.Na rozgrzanym
oleju kokosowym usmażyć
czosnek pokrojony w plasterki,
cebulę posiekaną w kosteczkę i
imbir w paseczki.Dodać pastę
curry i
przyprawy, chwilę smażyć.Wlać
wodę lub
bulion,
mleko kokosowe, wrzucić liście
limonki i zagotować.Dodać
sok z limonki,
krewetki i rozdrobnioną
rybę.Gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut (sprawdzić czy
krewetki i
ryba są gotowe).Doprawić do smaku
solą.Podawać z
ryżem i
tajską bazylią lub
kolendrą.