10 maja 2015To danie przypadnie do gustu osobom, które lubią pikantne, wyraziste smaki. Przygotowuje się je bardzo szybko. Jeśli nie przepadacie za krewetkami możecie zastąpić je z kurczakiem.KREWETKI W SOSIE CURRY Z RYŻEMSkładniki (3 porcje):1 papryczka chilli3 ząbki czosnku3 łyżki oleju24 oczyszczone krewetki 31/40400 ml mleka kokosowego1 łyżeczka czerwonej pasty curry1/2 łyżeczka imbiru suszonego1 łyżeczka soli100 g orzechów nerkowca2 łyżki posiekanej kolendry świeżejponadtoryżNa patelni rozgrzewamy olej. Dokładamy posiekaną w plasterki papryczkę chilli (razem z pestkami) i ząbki czosnku. Mieszamy. Następnie wrzucamy oczyszczone krewetki, chwilkę całość smażymy (około 7 minut) i zalewamy mlekiem kokosowym. Sos doprawiamy suszonym imbirem, solą i pastą curry. Do miękkich krewetek wsypujemy orzechy i posiekaną kolendrę. Mieszamy.Danie podajemy razem z ryżem.Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.