Wykonanie
Przepis wyszperałam na forum gazety – zamiesciła go buterfly5 Kiedy tylko go zobaczyłam wiedziałam, że będzie pyszna – i nie myliłam sięSkładniki:
oliwa z oliwekcebula 1 szt. — drobno posiekana
czosnek 2 główki — pocięty w cienkie plasterki
ziemniaki 4 szt. — pokrojone w plastryrosół z
kury 2 l. — może być
wodacukinia 2 szt.
bazylia 1 łyżka — drobno posiekana1. W garnku podgrzać
oliwę i smażyć na złocisto
cebulę z
czosnkiem (5-10 min). Dodać
ziemniaki i smażyć kolejne 2 min, mieszając.2. Wlać rosół, doprawić
solą i
pieprzem i wolno gotować 30 min.3. Odstawić nieco do ostygnięcia i utrzeć mikserem.3.
Cukinie pokroić na krótkie mawałki. Zupę ponownie zagotować (zdejmując szumowiny).Dodać
cukinię i gotować 20-25 min.4. Tuż przed podaniem dodać
bazylię.