Wykonanie
Przepis na ok 4 porcje:Potrzeba nam:ok.1,2 l
wody2 małe
cukinie, lub jedna większa (tak 700- 800g)4 średnie
ziemniaki1
cebula3 ząbki
czosnku3 łyżki oliwy/olejuPrzygotowanie:
Cukinię i
ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki (
ziemniaki trochę drobniej niż
cukinię). Siekamy
cebule, obieramy
czosnek.W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy/oleju. Wrzucamy na to nasz obrany
czosnek i posiekaną
cebulę. Gdy się zeszklą, dodajemy
ziemniaki, a
potem cukinię. Smażymy razem jakieś 5-6 minut.
Potem dolewamy
wodę, solimy do smaku i gotujemy do miękkości. Ugotowaną zupę miksujemy w garnku (lub przekładamy do blendera).
Do zupy można też dodać odrobinę
bazyliowego pesto, zyskuje dzięki temu wykwintny smak.Do pesto potrzebujemy:ok 1/3 szklanki
oliwyząbek
czosnkupęczek
bazylii4 łyżki pestek z dyni
sólPrzygotowanie:Pestki prażymy na suchej patelni. Opłukujemy listki
bazylii.Pestki,
bazylię, ząbek
czosnku blendujemy wlewając powoli
oliwę, aż uzyskamy satysfakcjonującą konsystencję gęstego sosu.Takie świetnie sprawdza się również z
makaronem.