Wykonanie
U mnie w domu królują faszerowane
papryki. Pokusiłam się jednak o przygotowanie
cukinii faszerowanej
mięsem i wybór jest ciężki, które z dań jest smaczniejsze. Spróbujcie i zdecydujcie,
papryka faszerowana
mięsem czy
cukinia faszerowana mięsem?
1 duża
cukinia (lub 2,3 mniejsze)500 g
mięsa mielonegocebulaząbek
czosnkuolej2 łyżki
przecieru pomidorowegoduży
pomidorsól,
pieprz, słodka i
ostra paprykazielona czubryca
jajkookoło 20 dag
żółtego sera w plasterkach
oregano świeże
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ z nasionami, aby powstały łódeczki.Na patelnię z rozgrzanym
olejem wrzucić pokrojoną
cebulę i
czosnek, zeszklić.Dodać
mięso, posiekanego
pomidora i
przecier pomidorowy.Smażyć aż
mięso zmieni kolor na jasny.Doprawić
solą,
pieprzem naturalnym i
ziołowym, zieloną czubrycą.Przełożyć farsz do malaksera i zmielić, dodać
jajko i wymieszać.Farszem wypełnić
cukinie.Na wierzch farszu układać plasterki
sera i świeże listki
oregano.Piec w temp. 180 st.C. przez około 25 minut aż
cukinia będzie miękka.