Wykonanie
Domowe
wędliny zdecydowanie przebijają smakiem ich kupne odpowiedniki. Większość osób jednak woli kupić niż przygotować coś samodzielnie. Bo to trudne, bo czasochłonne, bo pewnie nie wyjdzie... Nie prawda! Spróbujcie zrobić ten klops :)przepis na dwie keksówki
1kg
mięsa mielonego (najlepiej kupić kawałek dowolnego
mięsa wieprzowego i samemu je zmielić)4 ugotowane i obrane
jajkaduża
cebuladuża sucha
bułkapęczek świeżej
natki pietruszkipęczek
szczypiorkupieprz czarnysól+
oliwaCebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na niewielkiej ilości
oliwy.Jeśli mas gotowe
mięso mielone, przełóż je do dużej miski. Natomiast jeśli masz maszynkę do
mielenia mięsa, polecam kupić kawałek dobrego, świeżego
mięska i samemu je zmielić.
Bułkę namocz w niewielkiej ilości
wody, następnie odciśnij i dodaj do
mięsa. Następnie dodaj drobno posiekane
zioła,
cebulę,
sól,
pieprz i wbij jedno
jajko. Wyrabiaj masę do połączenia się produktów.Keksówkę wysmaruj tłuszczem, przełóż do niej połowę masy i wyrównaj wierzch. Następnie ułóż na niej całe
jajka i przykry pozostałą częścią masy
mięsnej.Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez ok. 50. minut. Podawaj z świeżym, najlepiej domowym
pieczywem.