Wykonanie
Tak spodobało się nam pieczenie na grillu elektrycznym, że postanowiliśmy znów zrobić na nim jakieś danie. Tym razem teściowa zarządziła kotlety mielone
Składniki:0,8 kg
szynki mielonej2 czerstwe
bułkipęczek
natki pietruszki1 duża
cebula2
jajkapieprz,
sóloliwa do posmarowania kotletówPrzygotowujemy standardowo kotlety mielone. Mieszamy
mięso mielone, rozmoczone i odciśnięte
bułki oraz
jajka. Dodajemy drobno pokrojoną
cebulkę i
natkę oraz
przyprawy. Kotlety formujemy, układamy na desce i smarujemy
oliwą z wierzchniej strony. Rozgrzewamy grill i kładziemy na nim kotlety do dołu tą stroną posmarowaną tłuszczem. Smarujemy
oliwą od góry i pieczemy około 12 minut.
My zjedliśmy z młodymi ziemniaczkami i mizerią w towarzystwie niezastąpionej w takie upalne dni
maślanki.
W czwartek znów gotuję u teściowej. Może macie jakieś pomysły na smaczne obiady, które mogą zostać zjedzone przez starsze osoby. Z teściową mieszkają dwie babcie
Jacka, które nie mogą gryźć twardych rzeczy. Piszcie w komentarzach, jakie macie propozycje. Musi to być też potrawa dla osób na diecie przy
kamicy żółciowej.