Wykonanie
Uwielbiam
wątróbkę. Nie lubiłam jej przez lata. Do momentu aż zjadłam naprawdę dobrze przyrządzoną. Najbardziej lubię cielęcą w
białym winie, ale dziś przepis na wspaniałą przystawkę z
wątróbki, czyli
kawior po żydowsku.Składniki:1/2 kg
wątróbki drobiowej1
cebula2
jajka ugotowane na twardo
natka pietruszkisól,
pieprzoliwaPrzygotowanie:Na
oliwie podsmażcie umyte i oczyszczone
wątróbki. Pamiętajcie, żeby smażyć je krótko, żeby nie były twarde. Z ugotowanych
jajek usuńcie
żółtka.
Białka posiekajcie drobno.
Żółtka rozetrzyjcie widelcem na gładką masę.
Cebulę pokrójcie drobno i delikatnie podsmażcie na
oliwie. Użyłam
szalotki. Ostudzone
wątróbki posiekajcie drobno, dodajcie
cebulkę,
białka jajek, masę z
żółtek,
natkę (nie miałam
natki, dodałam odrobinę
soli pietruszkowej, niestety, to nie to samo...). Wymieszajcie - najlepiej ręką. Doprawcie
solą i
pieprzem. Można dodać odrobinę
cynamonu - ja tego nie robię - ponieważ wszystkie potrawy z
cynamonem kojarzą mi się z szarlotką....Wiem, wiem - nie wygląda najlepiej, ale smakuje wspaniale. Poza tym można formować z powstałej masy kulki, albo łyżką łódeczki.