ßßß Cookit - przepis na Gnocchi z pesto z rukoli

Gnocchi z pesto z rukoli

nazwa

Wykonanie

Pin It
Wielokrotnie już pisałam, że naszym domu uwielbiamy różnego rodzaju kluski i makarony. Dzisiaj zapraszam na klasyczne włoskie kopytka, czyli gnocchi. Podałam je z pesto z rukoli, do tego odrobina koniecznie startego na świeżo parmezanu lub innego tego typu sera. Niego w gębie :-).
Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
500 g ugotowanych starych ziemniaków
ok. 200 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
4 łyżki pesto z rukoli
świeżo stary parmezan
Wykonanie:
Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Natkę siekamy.
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli.
Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką.
Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy go na 2 cm kawałki. Formujemy kluseczki i na każdej widelcem delikatnie odciskamy wzorek.
Od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu, aż gnocchi wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Gorące kluseczki przekładamy do miski, dodajemy pesto i mieszamy. Posypujemy startym parmezanem i od razu podajemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/08/gnocchi-z-pesto-z-rukoli.html