ßßß Cookit - przepis na Bakłażany w adżice

Bakłażany w adżice

nazwa

Wykonanie

Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest wiele, moją dzisiejszą wersję zaczerpnęłam od Elki . Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem czy wieprzowiną.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
1500 g pomidorów
500 g czerwonej papryki
1 główka czosnku
1 ostra papryczka
50 g octu 10%
50 g soli
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oliwy
1500 g bakłażana
Wykonanie:
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę czyścimy z nasionek i również kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy ze skórki, papryczkę wraz z nasionkami kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy.
Następnie do sosu dodajemy ocet, sól, cukier i oliwę. Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut, żeby sos lekko zgęstniał.
Bakłażana kroimy w grube krążki i wkładamy do pomidorowego sosu i gotujemy kolejne 20 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/08/bakazany-w-adzice.html