Wykonanie
Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest wiele, moją dzisiejszą wersję zaczerpnęłam od Elki .
Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z
makaronem,
ryżem, albo w daniach
mięsnych z kurczakiem czy
wieprzowiną.
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:1500 g
pomidorów500 g
czerwonej papryki1 główka
czosnku1
ostra papryczka50 g
octu 10%50 g
soli1 szklanka
cukru1/2 szklanki
oliwy1500 g
bakłażanaWykonanie:
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
Paprykę czyścimy z nasionek i również kroimy na mniejsze kawałki.
Czosnek obieramy ze skórki, papryczkę wraz z nasionkami kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy.Następnie do sosu dodajemy
ocet,
sól,
cukier i
oliwę. Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut, żeby sos lekko zgęstniał.
Bakłażana kroimy w grube krążki i wkładamy do
pomidorowego sosu i gotujemy kolejne 20 minut.