Wykonanie
Ajvar to pyszna pasta, którą można spotkać głównie w kuchni bałkańskiej. Do tej
pory kupowałam gotową, w sklepie tureckim, ale pomyślałam, że najwyższy czas spróbować zrobić ją domowym sposobem. Okazało się, że to nic trudnego. Dwa podstawowe składniki to
oberżyna i
czerwona papryka, resztę można dodać według własnych upodobań. Warto zrobić więcej i zamknąć w słoiczki, bo jest to idealny dodatek do wszystkiego. My podajemy najczęściej dodatek do smażonych warzyw, ale równie dobrze można użyć jako
sos do spaghetti lub pastę do
chleba. Ostatnio odkryłam, że jest świetnym dipem do snacków błonnikowych firmy SONKO . Wszystkie smaki pasują do ajvaru idealnie i już wiem, że tej kombinacji nie może zabraknąć na naszym najbliższym urlopie, gdzie nie będziemy
mieć wielkich możliwości kucharzenia. Ajvar zapakuję w słoiczki, a snacki są zupełnie bezproblemowe w podróży. Będziemy z pewnością zabierać je na nasze piesze wycieczki, ponieważ praktycznie nic nie ważą. Błonnikowe to nowość w asortymencie firmy SONKO, można je kupić w czterech różnych smakach (włoskie, 7 warzyw, pizza i bruschetta), więc każdy znajdzie coś dla siebie. Zarówno snacki, jak i ajvar nie zawierają glutenu.Ajvar3
czerwone papryki1 mała
oberżyna1 puszeczka
przecieru pomidorowego1 łyżka
octu winnegonieco
oliwy z oliweknieco
ostrej papryczki chillisólczosneknieco świeżej
pietruszkinieco
cukru (opcjonalnie)
Paprykę oczyścić z pestek i pokroić na duże kawałki. Jeśli mamy ostrą obieraczkę, można obrać ze skórki.
Oberżynę pokroić na grube plastry, jeśli to możliwe to też obrać ze skórki. Można upiec warzywa ze skórką i usunąć ją dopiero po upieczeniu.Piec około 20 Minut przy temperaturze 180 ˚C we wcześniej nagrzanym piekarniku.Rozdrobnić widelcem, dodać posiekaną
pietruszkę i
czosnek, pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Wpis sponsorowany