ßßß Cookit - przepis na Ajvar

Ajvar

nazwa

Wykonanie

Po zrobieniu kilkunastu słoików sosu paprykowego, postanowiłam zrobić w tym roku też ajvar. Ajvar miałam okazję jeść na wakacjach w Chorwacji, raz kupiłam też słoiczek gotowego ajvaru w sklepie - ten kupny bardzo przypominał mi wspomniany wyżej sos. Skorzystałam z przepisu Jadłonomii, delikatnie go modyfikując.
Składniki:
2 kg czerwonej papryki
ok.700-800 g bakłażana
1 papryczka chili
kilka łyżek octu winnego (dałam ok. 6)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwa
Upiec papryki i bakłażana w temperaturze ok. 180 C. Paprykę piekę w całości, łatwiej mi ją później obrać. Bakłażana pokroić dość grubo i posmarować oliwą. Warzywa są gotowe, kiedy skórka papryki zacznie się robić czarna. Upieczoną paprykę zamknąć w pojemniku lub wrzucić do foliowego woreczka, obrać po ostygnięciu. Zmiksować ze sobą wszystkie składniki - ja bakłażana wrzucałam stopniowo bo nie chciałam, żeby był za bardzo wyczuwalny, ale okazało się że te proporcje są dla mnie idealne. Podczas miksowania najlepiej często próbować ajvar i dobrać proporcje przypraw według swojego smaku.
Część ajvaru zawekowałam - cały czas mieszając doprowadziłam do wrzenia, gorący przełożyłam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam ok. 20 minut.
Koszt (ok. 4-5 duże słoiki po koncentracie): ok. 15 zł
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/09/ajvar.html