ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina QAFP z jesiennymi warzywami w adżice

Wieprzowina QAFP z jesiennymi warzywami w adżice

nazwa

Wykonanie

Pin It
Pogoda za oknem typowo jesienna i nasz organizm domaga się cięższych i rozgrzewających dań. Wracam więc dziś do przepisu na adżikę. Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotkać przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Adzika doskonale komponuje się z daniami warzywnymi czy mięsnymi, z dodatkiem ryżu czy też makaronu. T ym razem wykorzystam ją w daniu mięsnym, z dodatkiem wieprzowiny QAFP, której będą towarzyszyć jesienne sezonowe warzywa: papryka, bakłażan i dojrzałe pomidory.
Składnik na 4 porcje
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
500 g szynki wieprzowej QAFP
1 średni bakłażan
1 mała czerwona papryka
1 cebula
300 g zielonej fasolki szparagowej
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
olej do smażenia
Adzika
750 g pomidorów
250 g czerwonej papryki
1/2 główki czosnku
1/2 ostrej papryczki chili
25 g octu 10%
25 g soli
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oliwy
Wykonanie:
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, a następnie obieramy je ze skórki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego.
Pomidory i paprykę kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku obieramy. Następnie pomidory, paprykę, papryczkę chili i czosnek kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Zmiksowane warzywa przelewamy do garnka, dodajemy oliwę, ocet, cukier i sól. Gotujemy przez około 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
Z fasoli odcinamy końcówki, gotujemy ją na parze przez 15 minut. Bakłażana kroimy w plastry i również parujemy go przez 15 minut.
Szynkę kroimy w 2 cm kawałki. Oprószamy ją sola i pieprzem, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Jedną czerwona paprykę oczyszczamy z nasionek i kroimy w małe kawałki. Plastry bakłażana kroimy w paski. Do garnka z adżiką wrzucamy fasolkę, bakłażana i paprykę i usmażoną szynkę wieprzowa. Wszystko zalewamy adżiką i dusimy na małym ogniu prze 20 minut.
Podajemy z ryżem lub pieczywem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/10/wieprzowina-qafp-z-jesiennymi-warzywami.html