Wykonanie
Pin It
Pogoda za oknem typowo jesienna i nasz organizm domaga się cięższych i rozgrzewających dań. Wracam więc dziś do przepisu na adżikę. Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotkać przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Adzika doskonale komponuje się z daniami warzywnymi czy
mięsnymi, z dodatkiem
ryżu czy też
makaronu. T ym razem wykorzystam ją w daniu mięsnym, z dodatkiem
wieprzowiny QAFP, której będą towarzyszyć jesienne sezonowe warzywa:
papryka,
bakłażan i dojrzałe
pomidory.
Składnik na 4 porcjeCzas przygotowania: 70 minutSkładniki:500 g
szynki wieprzowej QAFP1 średni
bakłażan1 mała
czerwona papryka1
cebula300 g
zielonej fasolki szparagowejsól morskaświeżo zmielony
czarny pieprzolej do smażeniaAdzika750 g
pomidorów250 g
czerwonej papryki1/2 główki
czosnku1/2
ostrej papryczki chili25 g
octu 10%25 g
soli1/2 szklanki
cukru1/4 szklanki
oliwyWykonanie:
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, a następnie obieramy je ze skórki.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego.
Pomidory i
paprykę kroimy na małe kawałki. Ząbki
czosnku obieramy. Następnie
pomidory,
paprykę,
papryczkę chili i
czosnek kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Zmiksowane warzywa przelewamy do garnka, dodajemy
oliwę,
ocet,
cukier i
sól. Gotujemy przez około 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje.Z
fasoli odcinamy końcówki, gotujemy ją na parze przez 15 minut.
Bakłażana kroimy w plastry i również parujemy go przez 15 minut.
Szynkę kroimy w 2 cm kawałki. Oprószamy ją
sola i
pieprzem, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę.Jedną
czerwona paprykę oczyszczamy z nasionek i kroimy w małe kawałki. Plastry
bakłażana kroimy w paski. Do garnka z adżiką wrzucamy
fasolkę,
bakłażana i
paprykę i usmażoną
szynkę wieprzowa. Wszystko zalewamy adżiką i dusimy na małym ogniu prze 20 minut.Podajemy z
ryżem lub
pieczywem.