ßßß Cookit - przepis na Tarta z jagodami

Tarta z jagodami

nazwa

Wykonanie

Po serii zdrowych, niskokalorycznych i warzywnych przepisów na sałatki przyszła pora na coś bardziej grzesznego :-). Oto doskonała tarta z jagodami z dodatkiem mielonych migdałów. Doskonałym zamiennikiem dla jagód będą też dojrzałe borówki amerykańskie.
Inspiracja Pora coś zjeść .
Jeśli przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: 100 minut
Składniki
Na ciasto:
250 g mąki pszennej 550
100 g zimnego masła
40 g brązowego cukru
szczypta soli
2 jajka
Nadzienie:
1/2 szklanki mielonych migdałów
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki
4 łyżki stopionego masła
400 g jagód
4 łyżki brązowego cukru do jagód
Dodatkowo:
roztrzepane jajko
brązowy cukier do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w robocie kuchennym i szybko zagniatamy z nich ciasto. Jeśli nie posiadacie robota czy też malaksera, ciasto zagniatamy na blacie kuchennym, siekając najpierw zimne masło z mąką, a następnie dodając pozostałe składniki. Staramy się jak najdłużej mieszać składniki nożem, tylko na koniec używając rąk, bo kruche ciasto powinno być zagniatane tak, aby masło pozostało jak najdłużej zimne.
Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
W międzyczasie w miseczce mieszamy mielone migdały, mąkę, roztopione masło i brązowy cukier.
W osobnej misce mieszamy jagody z cukrem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wyjmujmy z lodówki i odcinamy z niego 1/3 cześć, którą ponownie chowamy do lodówki. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy na koło o średnicy nieco większej niż tortownica. Tortownicę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, układamy w niej ciasto, wywijając delikatnie jego brzegi do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim masę migdałową, a następnie jagody.
Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko wałkujemy i tniemy radełkiem na paski z których ułożymy kratkę na wierzchu tarty.
Paski ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem.
Ciasto pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z tortownice kiedy będzie już wystudzone.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/07/tarta-z-jagodami.html