Wykonanie
Po
serii zdrowych, niskokalorycznych i warzywnych przepisów na sałatki przyszła
pora na coś bardziej grzesznego :-). Oto doskonała
tarta z
jagodami z dodatkiem mielonych
migdałów. Doskonałym zamiennikiem dla
jagód będą też dojrzałe
borówki amerykańskie.Inspiracja
Pora coś zjeść .Jeśli przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cmCzas przygotowania: 100 minutSkładnikiNa ciasto:250 g
mąki pszennej 550100 g zimnego
masła40 g
brązowego cukruszczypta
soli2
jajkaNadzienie:1/2 szklanki mielonych
migdałów4 łyżki
brązowego cukru2 łyżki
mąki4 łyżki stopionego
masła400 g
jagód4 łyżki
brązowego cukru do
jagódDodatkowo:roztrzepane
jajkobrązowy cukier do posypania
Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w robocie kuchennym i szybko zagniatamy z nich ciasto. Jeśli nie posiadacie robota czy też malaksera, ciasto zagniatamy na blacie kuchennym, siekając najpierw zimne
masło z
mąką, a następnie dodając pozostałe składniki. Staramy się jak najdłużej mieszać składniki nożem, tylko na koniec używając rąk, bo kruche ciasto powinno być zagniatane tak, aby
masło pozostało jak najdłużej zimne.Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.W międzyczasie w miseczce mieszamy mielone
migdały,
mąkę, roztopione
masło i
brązowy cukier.W osobnej misce mieszamy
jagody z
cukrem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Ciasto wyjmujmy z lodówki i odcinamy z niego 1/3 cześć, którą ponownie chowamy do lodówki. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy na koło o średnicy nieco większej niż tortownica. Tortownicę natłuszczamy i posypujemy
tartą bułką, układamy w niej ciasto, wywijając delikatnie jego brzegi do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim masę
migdałową, a następnie
jagody.Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko wałkujemy i tniemy radełkiem na paski z których ułożymy kratkę na wierzchu tarty.Paski ciasta smarujemy rozkłóconym
jajkiem i posypujemy
cukrem.Ciasto pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z tortownice kiedy będzie już wystudzone.