Wykonanie
Witam Was!
Truskawki się już niestety kończą, z dnia na dzień na straganach pojawiają się coraz brzydsze i coraz droższe. Ceny w
Krakowie na Kleparzu sięgają już nawet 10 zł za 1 kg. Dobrze, że już przygotowałam zapasy na zimę - frużelinę,
konfiturę oraz część zamroziłam w całości.Teraz "na salony" weszły
jagody i
maliny, więc trzeba korzystać
póki jest czas!Pierwszym
jagodowym przepisem, który Wam zaprezentuję jest
tarta jagodowa z dodatkiem
migdałów i
brązowego cukru.
Uprzedzając pytania - można użyć białego, jednak
cukier brązowy nadaje jej całkiem inny smak, inną słodkość.PS: odnośnie słowa "
jagoda" - wiem, że
jagoda to nazwa
owocu, a nie nazwa rośliny, jednak w wielu miejscach w Polsce na
borówki mówi się "
jagody", ja również jestem z takiej szkoły ;-).Zapraszam!Wg. przepisu Łukasza Łuczaja z książki "Dzika kuchnia".Składniki:Ciasto:250 g
mąki pszennej100 g zimnego
masła40 g
brązowego cukruszczypta
soli2
jajkaMasa migdałowa:1/2 szklanki mielonych
migdałów4 łyżki
brązowego cukru2 łyżki
mąki4 łyżki stopionego
masła (lekko wystudzone)400 g
borówek czarnych (
jagód)4 łyżki
brązowego cukruroztrzepane
jajkobrązowy cukierWykonanie:Na początku przygotowujemy ciasto, ponieważ musi się schłodzić w lodówce.Przesiewamy
mąkę, dodajemy do niej
sól,
masło i
cukier i zaczynamy lekko wyrabiać, następnie dodajemy
jajka. Ciasto musimy dość szybko wyrobić, ponieważ kruche nie lubi ciepła od dłoni. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki (można nawet do zamrażarki) na ok. 1 godzinę.Następnie przygotowujemy masę
migdałową: mieszamy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy.
Jagody mieszamy z
cukrem.
Włączamy piekarnik, aby w czasie przygotowywania ciasta się rozgrzał - temp. 180 st.Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części, 1 ponownie chowamy do lodówki, a pozostałe 2 łączymy i bardzo cienko wałkujemy.Placek musi być nieco większy niż nasza forma (powinna
mieć ok 24 cm średnicy). Gotowe rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek i rozkładamy na formie (ja używam silikonowej, więc nie wymaga ona smarowania
masłem i wysypania
bułką tartą lub
mąką). Formujemy brzegi tarty, aby nie spadały na dolną część. Całe ciasto nakłuwamy widelcem.Na cieście równomiernie rozkładamy masę
migdałową, a następnie
jagody.Pozostałe ciasto wyciągamy z lodówki, cienko wałkujemy i radełkiem wycinamy paski, najlepiej długości ok. średnicy naszej formy. Układamy z nich plecionkę na jagodach, każdą końcówkę przyczepiamy do brzegu ciasta.Plecionkę dokładnie smarujemy
jajkiem i obficie posypujemy
cukrem.
Gotową tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut.Wyciągamy z formy dopiero po wystudzeniu.Można ją podawać z
bitą śmietaną lub
jogurtem, jednak zapewniam Was, sama jest również wyborna.Smacznego!