ßßß Cookit - przepis na Zupa Krem Pomidorowa z Bazyliowymi Kopytkami

Zupa Krem Pomidorowa z Bazyliowymi Kopytkami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
4 pomidory malinówki
1 puszka pomidorów
2-3 piersi z kurczaka
świeża młoda włoszczyzna (marchewki, seler, pietruszka z natką, koperek, kapusta włoska, cebula, lubczyk)
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu mielonego
kilka listków roślinki tzw. maggi
6 listków oregano
8 listków bazylii
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Do garnka z woda wrzucamy piersi z kurczaka. Zaraz po nich liście laurowe, ziele angielskie i oregano. Gdy mięso będzie ugotowane to wyjmujemy je wraz z ziołami. Dodajemy pokrojoną i umytą włoszczyznę i listki maggi oraz 1 łyżeczkę pieprzu. Gotujemy do momentu aż warzywa nam zmiękną. Na patelni w tym czasie smażymy pokrojoną w piórka cebulę wraz z czosnkiem i dodajemy do garnka. Obrane ze skórki pomidory dodajemy do zupy oraz te z puszki. Gotujemy na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie całość miksujemy blenderem.
Zupę podawałam z kleksem jogurtu naturalnego oraz kopytkami faszerowanymi listkami bazylii.
Składniki na domowe ziemniaczane kopytka:
800 g ziemniaków
250 g sera białego śmietankowego
1 jajko
około 2 szklanek mąki
sól
pęczek świeżej bazylii
Przygotowanie kopytek:
Ziemniaki gotuję w mundurkach do momentu aż staną się odpowiednio miękkie, studzę je, obieram, dodaję ser i rozgniatam razem dokładnie praską. Dobrze by było aby nie były to ziemniaki młode. Posypuję stolnicę mąką, wykładam ziemniaki i ser, robię wgłębienie, w które wbijam jajko, przesiewam ⅔ ilości mąki, sypię sól i szybko zagniatam ciasto, kończę formowanie kuli, jak tylko składniki się połączą. Do ciasta daję tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem. Następnie kawałeczki rozgniatam w dłoniach i umieszczam do nich po 3-4 listki bazylii. Dokładnie zaklejam.
Smacznego !!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/07/zupa-krem-pomidorowa-z-bazyliowymi.html