ßßß
2 ogony wieprzowelistek laurowy3-4 ziarna ziela angielskiego2 cebule2 ząbki czosnku2-3 pomidory1 czerwona papryka4 ziemniaki2 marchewki150 g grzybków mrożonych leśnychpietruszkasólpieprzpieprz ziołowy staropolskiszczypta lubczykuszczypta oreganokopereknatka pietruszkiszczypta czerwonej słodkiej papryczki na kluski1 szkl mąki1 jajkosólwodaOgony umyć zalać wodą , dodać listek laurowy i ziele angielskie , ugotować do miękkości.Przygotować większy ok 4 l garnek przelać wywar , uzupełnić wodą do ok połowy garnka.Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone, obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Wysmażyć aż nieco odparuje. Grzybki ugotować przez ok 20 min osobno. Odcedzić , przekroić na mniejsze kawałeczki.Dodać warzywną papkę do zupy, Ziemniaki , marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, mięso oddzielić od kości. Wszystkie składniki i przyprawy dodać do zupy.Gotować aż warzywa będą miękkie.Z mąki jajka i soli przygotować gęste ciasto, dodać wody i wyrobić łyżką, W małym garnku zagotować wodę i łyżką kłaść kluseczki. Zagotować i odcedzić, przelać zimną wodą.Zupę podawać z kluseczkami , posypać koperkiem i natką pietruszki .