Wykonanie
27 września miałam okazję uczestniczyć w Święcie Rydza organizowanego w Wysowej - Zdroju. Moja wizyta nie była jednak związana ze zwiedzaniem, lecz z przeprowadzeniem warsztatów dla dzieci i dorosłych z kuchni żydowskiej. Jako że czas na to miałam ściśle określony ograniczyłam się jedynie do przygotowania jednej potrawy. Padło na czulent. Ktoś by pomyślał, że zupełnie zwariowałam - jak gulasz, który przygotowuje się 24 godziny miałby zrobić się w 1 godzinę? Jak widać wszystko jest możliwe :-)Czulent to tradycyjna potrawa przygotowywana na Szabat. W jej skład wchodzi przede wszystkim koszerne
mięso,
kasza i warzywa. Ile kucharzy, tyle przepisów na czulent. Ja przedstawię Wam dzisiaj swój niezawodny. Ale to zaraz....Warsztaty przeprowadziłam w małej grupie ok 15 osób. Były dzieci i byli dorośli. Na szczęście rąk do pracy nie brakowało, więc mi zostało jedynie udzielać wskazówek. Poza gotowaniem i piciem grzańca uczestniczyłam również w warsztatach z decoupage (pierwszy raz), obchodziłam wszystkie stoiska z różnymi regionalnymi produktami i
jadłam pyszne koszerne potrawy.Udało mi się kupić sok, który zrobił prawdziwą furorę na Małopolskim Festiwalu Smaku -
jabłko z pokrzywą z tłoczni
owoców Pawłowski oraz produkowany bezpośrednio przez organizatorów
smalec z rydzami. Niestety samych
grzybów nie udało się dostać. Z ciężkim
bólem serca powiedziano mi, że grzybiarze z całodniowego wędrowania zebrali łącznie tylko 1 kg rydzów. Na pocieszenie było wiele innych pyszności.Przeprowadzić warsztaty pomagała mi Ania z http://www.kuchennymidrzwiami.pl/Osobiście widziałam tylko dwa
grzyby, ale to na końcu.... :-)Przepis na czulent z
wołowiną:1 kg udźca wołowego3/4 szkl
kaszy pęczak1 puszka
fasoli jaś4
marchewki4
łodygi selera naciowego5
suszonych moreli5 suszonych
śliwek1 łyżka ostrej
musztardy1 łyżeczka
pieprzu z
kolendrą2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
przyprawy uniwersalnej2 łyżeczki
curry1 łyżeczka
papryki słodkiej1 łyżeczka
papryki ostrej3
liście laurowe4 kulki
ziela angielskiego6
suszonych pomidorów z zalewy3 łyżki
oleju spod suszonych pomidorów1.
Wołowinę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
oleju spod suszonych pomidorów.
Marchew obieramy i razem z
selerem naciowym kroimy w krążki.
Suszone owoce i
pomidory kroimy na 4 części. Gdy
mięso się podsmaży, przekładamy je do dużego garnka i na tej samej patelni rumienimy
warzywa i owoce.2. Do garnka z
mięsem dodajemy warzywa,
musztardę, odcedzoną
fasolę,
kaszę pęczak (surową!) i
przyprawy. Całość zalewamy
wodą do 3 cm nad wszystkie składniki.3. Czulent gotujemy na średnim ogniu ok 1 godziny. W razie potrzeby dolewamy
wody.