Wykonanie
Bardzo letnie danie! Dzięki smażeniu bez tłuszczu
bakłażany nie są tłuszczem przesiąknięte, jak to czasem się zdarza przy smażeniu tradycyjnym.To klasyczny przepis na
bakłażany z północnych Włoch. Możemy tak upieczone warzywa zjadać jako samodzielne danie, stanowią też znakomity dodatek do
mięs i ryb. Smaczne na ciepło i na zimno.wg przepisu z tej strony
Składniki500 g - 2
bakłażanyoliwa z oliwek1
cebula, obrana i drobno posiekana3 ząbki
czosnku obrane i drobno pokrojone1 czubata łyżeczka
suszonego oregano600 g świeżych dojrzałych
pomidorów (lub puszka)
sól morskaświeżo zmielony
czarny pieprztrochę
octu winnego - do smaku1 duża garść świeżej
bazyliiparę łyżek
parmezanu, świeżo startego2 łyżki
bułki tartej2 łyżki
oliwytrochę świeżego
oregano, liście posiekane ( lub suszonego)125 g
mozzarelli - opcjonalnieprzygotowanie
Bakłażany opłukać, osuszyć, odciąć końcówki. Pokroić na plastry o grubości 1cm, odłożyć na bok. W dużym garnku rozgrzać na średnim ogniu trochę
oliwy. Dodać
cebulę,
czosnek i
suszone oregano i podsmażać przez 10 minut, aż
cebula zmięknie a
czosnek lekko się zrumieni. Jeśli używamy świeżych
pomidorów należy obrać ja ze skórki ( zalać wrzątkiem, potrzymać w nim ok minuty, ostudzić i zdjąć skórę), a następnie pokroić w kostkę. Dodać
pomidory do
cebuli,
czosnku i
oregano, dobrze wymieszać, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu przez 15 minut.W międzyczasie mocno rozgrzać suchą patelnię grillową. Plastry
bakłażanów opiec partiami na patelni grillowej z obu stron, aż będą lekko zwęglone. Gotowe odkładać na bok. Gdy
sos pomidorowy jest gotowy doprawić go ostrożnie
solą,
pieprzem i małą ilością
octu winnego ( do smaku), dodać pokrojoną
bazylię. Można sos zmiksować ale nie jest to konieczne.W odpowiedniej wielkości naczyniu ceramicznym układać warstwami:
sos pomidorowy, posypać
parmezanem, warstwa
bakłażanów. Powtórzyć warstwy, dopóki nie skończą się wszystkie składniki - na ostatniej warstwie
bakłażanów położyć
sos pomidorowy i posypać
parmezanem i
mozzarellą jeżeli używamy.
Tartą bułkę wymieszać z 2 łyżkami
oliwy i
oregano, posypać równomiernie wierzch zapiekanki. Można posypać kawałkami
mozzarelli.Umieścić naczynie do piekarnika i piec w temperaturze 190 st C ok pół godziny do uzyskania złotego koloru. Najlepiej zjadać od razu, gorące, ale może być również podawane na zimno. Smacznego!