Wykonanie
.........kiedy spróbowałam ją po raz pierwszy , wiedziałam, że zagości u mnie na dobre.Dziś delikatna wersja z
bakłażana grillowanego z dodatkiem
gotowanej szynki i
mozzarelli.
Składniki: /2 porcje/4
bakłażany średniej wielkości/200 g
mozzarelli / kuleczki/100 g
parmezanu /starty/150 g
szynki gotowanej /w cienkich plastrach/1 butelka/ 500 ml/ passaty z
pomidorów2 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnkubazylia,
oregano /do smaku/2 łyżki
bułki tartejoliwa do smarowania naczynia
sól morska /do smaku/Wykonanie:
-
Bakłażany, umyć, pokroić wzdłuż na kilkumilimetrowe plastry.-Oprószyć grubą
solą pozostawić na 20-30 min.-Rozgrzać patelnię do grillowania.-Plastry
bakłażana wytrzeć ręcznikiem-papierowym i grillować z obu stron /n a-plastrach powinny być widoczne brązowe prążki.-Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
czosnek ,chwilę podsmażyć, po czym usunąć.-Wlać
sos pomidorowy, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, dodać szczyptę
oregano,
bazylię. Podgotować do lekkiego zgęstnienia.-Foremkę do zapiekania posmarować
oliwą i obsypać
bułką tartą.-Na
spod nałożyć kilka łyżek sosu , a następnie warstwę
bakłażana.-Polać
sosem pomidorowym, nałożyć warstwę
szynki, posypać
parmezanem i
mozzarellą.-Ponownie nałożyć
bakłażany, sos,
szynkę,
parmezan i
mozzarellę.-Powtarzać czynności do wykończenia składników.-Ilość warstw jest zupełnie dowolna, a zależy od wielkości naczynia , które użyjemy do zapiekania.-Ostatnią warstwę powinien stanowić sos i
ser.-Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać ok.30 minut / ma ładnego przyrumienienia się wierzchu /.