Wykonanie
Za oknem bywa już ponuro. Rano
mgliście, wieczorem zimno. Już czas zatęsknić za słońcem.
Suszone pomidory to dobry sposób,aby przetrwać te pierwsze chłody jesieni. Kilka dni temu na targu jeszcze znalazłam
pomidory. Postanowiłam wydobyć z nich to, co najlepsze i chciałam, aby zostały ze mną jeszcze przez kilka tygodni.3 kg
pomidorów limagruba
morska sólczosnekświeża
bazyliaświeże
aregano250 ml
oliwy1 łyżka
octu winnego-
Pomidory dokładanie myjemy i osuszamy, kroimy na pół i ściśle układamy na płytkiej blasze. Posypujemy grubą
solą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 C z termoobiegiem. Ale pamiętamy, aby zostawić uchylone lekko drzwiczki - para musi
mieć, gdzie ujść.
Pomidory potrzebują około 6-7 godzin.- Kiedy
pomidory będą już wysuszone, kroimy
czosnek na cieniutkie plasterki. W słoiku ściśle układamy
pomidory, dokładając do nich posiekany
czosnek i świeże
zioła.- około 250 ml
oliwy mieszamy z
octem winnym i odrobiną
soli. Zalewą pokrywamy
pomidory. Muszą być przykryte całe.- Można przechowywać w lodówce przez mniej więcej 3-4 tygodnie.