Wykonanie
Nie ma jak lajtowy dzień przy
kawie, małych zakupach i dobrym jedzeniu;)To chyba przez to chwilowe słońce zachciało mi się bruschetty...
pomidory,
zioła i
czosnek...pysznie;)Przygotowanie: 20 minutKoszt: około 10-12 złSkładniki:4 średnie
pomidoryświeża
bazylia i
oregano4-5 ząbków
czosnkuoliwa z oliwek4 kromki
pszennego pieczywasól morskapieprzszczypta
ziół prowansalskichPomidory myję i parzę wrzątkiem, w celu pozbycia się skórki. Usuwam gniazda nasienne i kroję je w kostkę. Mieszam z wyciśniętym przez praskę
czosnkiem,
bazylią,
oregano,
ziołami,
solą i
pieprzem.
Pieczywo kroję na grube kromki, ja użyłam akurat
bagietek. Smaruję je
oliwą z oliwek i wkładam na chwilę do piekarnika na jakieś 200 stopni. Dosłownie na moment, bo też nie chcę, żeby
pieczywo było za twarde. można też użyć tostera czy opiekacza, chodzi o to, żeby
pieczywo było chrupkie i ciepłe;)Na upieczonych kromkach układam
pomidory, ozdabiam
bazylią i od razu zajadam;))Smacznego;)