Wykonanie
Dziś przepisy dwa bo żeby zrobić pizzę (spójrz tutaj) potrzebowałam
sosu pomidorowego. Nie ufam gotowym sosom, w większości z nich znajduje się
cukier i niepotrzebne konserwanty. A że sezon na świeże
pomidory trwa to zdecydowanie wolę zrobić własny, domowy sosik do pizzy albo
makaronu.Składniki:5-6 dużych, mięsistych i dojrzałych
pomidorów (w ostateczności puszka gotowych i obranych)ząbek
czosnkułyżeczka
oliwy z oliwekgarść listków posiekanej
bazylii (albo łyżeczka suszonej)Sposób przygotowania:
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki.
Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na rozgrzaną
oliwę do garnka. Dodajemy
pomidory i dusimy mieszając aż sos zgęstnieje. Dosypujemy świeżą
bazylię, mieszamy i gotowe:)