ßßß Cookit - przepis na Perliczka w winie z wolnowaru

Perliczka w winie z wolnowaru

nazwa

Wykonanie

Inspiracja do zrobienia tego dania był słynny francuski coq au vin czyli kurczak w winie. Ale jak to w ostatnich tygodniach w naszej kuchni bywa został uruchomiony wolnowar. Poza tym kurczaka zastąpiłam perliczką. Perliczka wyszła fantastycznie. Nie była przesuszona, miała dużo aromatu, sos świetny. Bardzo polecam na pyszny obiad.
Wpomagałam się tym przepisem
składniki
1 perliczka
1-2 łyżki mąki
Sól i pieprz do smaku
80 g boczku wędzonego, pokrojony w kostkę
3 łyżki masła lub oliwa z oliwek
ok 10 sztuk małych pieczarek
łyżka pasty pomidorowej
5 szalotek
2 ząbki czosnku, posiekane
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
1 i 1/2 szklanki czerwonego wina
gałązka pietruszki, tymianku, liść laurowy
przygotowanie
Wolnowar rozgrzać , zgodnie z instrukcją. Perliczkę umyć osuszyć i podzielić na cztery części. Posypać wszystkie kawałki z obu stron solą, pieprzem, mąką - nadmiar strząsnąć. Można też mąkę z solą i pieprzem włożyć do foliowej torebki i do niej wrzucać kawałki perliczki.
Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Dodać boczek i smażyć ok 3 minut aż się trochę wytopi i zezłoci. Odłożyć boczek na ręcznik papierowy. Patelnię oczyścić z wytopionego smalcu, roztopić 2 łyżki masła lub oleju. Włożyć kawałki perliczki i lekko obsmażać aż się zrumienią - około 3 minut z każdej strony. Perliczkę odłożyć na bok.
Bulion z winem podgrzać. Roztopić pozostałe masło z 1 łyżką oleju. Dodać grzyby i smażyć aż brzegi lekko się zbrązowią - 3 do 5 minut. Dodać marchewkę, cebulę, czosnek i sól i chwilę przesmażać mieszając. Do misy wolnowaru włożyć warzywa z grzybami, na nich ułożyć perliczkę. Posypać boczkiem, dodać wino, bulion i tymianek. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin. Doprawić solą i pieprzem, a następnie podawać.
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2015/02/perliczka-w-winie-z-wolnowaru.html