Wykonanie
I kolejny dobry przepis na wolnowar. O 5 rano pachniało pięknie w całym domu :) Poza smażeniem
mięsa i
cebulek nic nas już
potem nie obchodzi - po prostu rano danie jest gotowe.Wolnowar sprawia że danie jest niesamowicie aromatyczne. Polecam!
składniki1200g chudej
wołowiny100 g
wędzonego boczku lub
bekonu10
szalotek10 - 15
pieczarek, najlepiej drobnych brunatnychgarstka
suszonych grzybów1
marchewkaok 3 łyżek
mąki1 łyżka pasty pomidorowej3 - 4 ząbki
czosnku , posiekane + cała główka do garnka1 łyżeczka
tymianku2
listki lauroweGarść posiekanej
natki pietruszkiok 1/2 butelki
czerwonego winabulion wołowy do uzupełnienia
sól,
pieprzprzygotowanie
wołowinę pokroić w dużą kostkę.
szalotki obrać i przekroić na pół jeżeli są bardzo długie, jeżeli nie, zostawić w całości.
Mięso pokroić w duże kawałki, obsypać
mąką. Na patelni obsmażyć
boczek pokrojony w kostkę. Przełożyć do innego naczynia, nadmiar tłuszczu z patelni odlać. Na tej samej patelni zrumienić partiami
mięso. Przełożyć do innego naczynia. Dodać
oliwy na patelnię i krótko podsmażyć
cebulki z
pieczarkami i
marchewką. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć
mięso,
boczek,
cebulę z
pieczarkami, dorzucić
suszone grzyby i pozostałe składniki -
przyprawy, pastę
pomidorową ,
wino, uzupełnić
bulionem tak aby
mięso było zakryte. Wolnowar ustawić na program 1 i zapomnieć o daniu na 8 - 10 godzin. Podawać np z
ziemniakami, albo z dobrą
bagietką . Smacznego!