Wykonanie
Boeuf Bourgignon – przepis 2Zapraszam Was dzisiaj na klasyczny jesienny gulasz Boeuf Bourgignon . Kolejny przepis na ten wyśmienity francuski gulasz lekko zmodyfikowany podany z gnocchi i obowiązkowo z lampką
czerwonego wina. Idealny obiad na niedzielę, choć wymaga kilka godzin powolnego gotowania. Gulasz wołowy, więc warto też zainwestować w dobrej jakości
wołowinę antrykot,
szponder czy karczek.Gnocchi przyrządziłam z resztek ziemniaczanego puree, które mi pozostało z poprzedniego dnia. A ponieważ ziemniaczane puree przyrządzam z
masłem i
śmietaną, więc gnocchi wyszły bardzo puszyste i mięciutkie.
Wyborny obiad w sam raz na niedzielę czy na spotkanie ze znajomymi. Oto przepis:Składniki: na 4 – 5 porcji500 g
wołowiny, u mnie
szponder1 łyżka
masła1
marchewka1 duża
cebula10 okrągłych
szalotek200 g
pieczarek3 ząbki
czosnku1 łyżka
przecieru pomidorowego1 ½ łyżka
mąki1 łyżeczka suszonego
tymianku200 ml czerwonego
wytrawnego wina200 ml
wołowego bulionu150 g
wędzonego boczku lub
bekonusól i
pieprz do smaku2 łyżki świeżego
tymianku do posypania
Pokrój
wołowinę na mniejsze kawałki. Oprósz
mąką,
pieprzem i podsmaż na rozgrzanym
maśle. Przełóż do garnka. Pokrój
cebulę w piórka,
czosnek i
marchewkę w plasterki i podmsmaż na tej samej patelni. Dodaj warzywa do
mięsa wraz z
tymiankiem,
pomidorowym przecierem i zalej
bulionem i
winem.Doprowadź gulasz do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj gulasz przez około 3 godzin.
Mięso powinno być bardzo mięciutkie, a sam gulasz dosyć gęsty.Pokrój
boczek lub
bekon w kostkę i zrumień na patelni. Przełóż
boczek do miseczki a na tłuszcz z
boczku wrzuć obrane
cebulki w całości i
pieczarki. Smaż aż
cebula będzie szklista i mięciutka, a
pieczarki lekko rumiane. Kiedy gulasz będzie już gotowy dodaj usmażone
cebulki,
pieczarki i
boczek i wszystko wymieszaj. Posyp świeżym
tymiankiem. Podaj gulasz z domowymi gnocchi.Domowe gnocchi300 g ziemniaczanego puree150
mąki1
jajkoUżyłam ziemniaczane puree, do którego dodałam
masło i
mleko. Jeśli robicie gnocchi z
ziemniaków przeciśniętych przez praskę bez dodatków proponuję użyć mniej
mąki. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę. Podziel ciasto na kawałki, które następnie zroluj i podziel na małe kawałeczki. Uformuj małe okrągłe gnocchi i ugotuj w osolonej wodzie. Wyjmij gnocchi łyżką cedzakową i ułóż na talerzu zwilżonym zimną
wodą. Podaj ciepe gnocchi do gulaszu.Polecane przepisyWłoskie gnocchi z gulaszem StroganoffPulpety w
kokosowym sosieGulasz Stroganoff z
wołowiny i
pieczarkami