ßßß
Wyborny obiad w sam raz na niedzielę czy na spotkanie ze znajomymi. Oto przepis:Składniki: na 4 – 5 porcji500 g wołowiny, u mnie szponder1 łyżka masła1 marchewka1 duża cebula10 okrągłych szalotek200 g pieczarek3 ząbki czosnku1 łyżka przecieru pomidorowego1 ½ łyżka mąki1 łyżeczka suszonego tymianku200 ml czerwonego wytrawnego wina200 ml wołowego bulionu150 g wędzonego boczku lub bekonusól i pieprz do smaku2 łyżki świeżego tymianku do posypania
Pokrój wołowinę na mniejsze kawałki. Oprósz mąką, pieprzem i podsmaż na rozgrzanym maśle. Przełóż do garnka. Pokrój cebulę w piórka, czosnek i marchewkę w plasterki i podmsmaż na tej samej patelni. Dodaj warzywa do mięsa wraz z tymiankiem, pomidorowym przecierem i zalej bulionem i winem.Doprowadź gulasz do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj gulasz przez około 3 godzin. Mięso powinno być bardzo mięciutkie, a sam gulasz dosyć gęsty.Pokrój boczek lub bekon w kostkę i zrumień na patelni. Przełóż boczek do miseczki a na tłuszcz z boczku wrzuć obrane cebulki w całości i pieczarki. Smaż aż cebula będzie szklista i mięciutka, a pieczarki lekko rumiane. Kiedy gulasz będzie już gotowy dodaj usmażone cebulki, pieczarki i boczek i wszystko wymieszaj. Posyp świeżym tymiankiem. Podaj gulasz z domowymi gnocchi.Domowe gnocchi300 g ziemniaczanego puree150 mąki1 jajko
Użyłam ziemniaczane puree, do którego dodałam masło i mleko. Jeśli robicie gnocchi z ziemniaków przeciśniętych przez praskę bez dodatków proponuję użyć mniej mąki. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę. Podziel ciasto na kawałki, które następnie zroluj i podziel na małe kawałeczki. Uformuj małe okrągłe gnocchi i ugotuj w osolonej wodzie. Wyjmij gnocchi łyżką cedzakową i ułóż na talerzu zwilżonym zimną wodą. Podaj ciepe gnocchi do gulaszu.Polecane przepisyWłoskie gnocchi z gulaszem StroganoffPulpety w kokosowym sosieGulasz Stroganoff z wołowiny i pieczarkami