ßßß Cookit - przepis na Wołowina po burgundzku czyli Boeuf bourguignon według Julii Child

Wołowina po burgundzku czyli Boeuf bourguignon według Julii Child

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 1/2 kg wołowiny (ja miałam szponder z młodej wołowiny)
20 dag wędzonego boczku
1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina
1/2 l bulionu wołowego
szklanka soku pomidorowego lub łyżka przecieru
6 ząbków czosnku
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz do smaku
1/2 kg malutkich pieczarek
łyżka masła klarowanego
8 - 10 sztuk malutkich szalotek
Wołowinę umyć, osuszyć, usunąć błony i brzydkie części, pokroić na kawałki mniej więcej 2x3 cm. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Przełożyć do garnka a na wytopionym tłuszczu podsmażąć kawałki wołowiny w partiach i również przekładać je do garnka. Mięso podlać winem, bulionem, dodać pomidory, 3 zmiażdzone ząbki czosnku, liście laurowe, tymianek i nastawić do duszenia. Dusić ok. 2 - 2 1/2 godziny. Wołowinę można również dusić w piekarniku w temperaturze 160 stopni, ale ja wolę w garnku na gazie.
Szalotki obrać, jak są za duże, przekroić na pół, dodać do mięsa wraz z trzema obranymi ząbkami czosnku i dusić przez kolejne 15 minut. Pieczarki oczyścić i podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia osolić, dodać do mięsa, dusić kolejne 10 minut i można podawać :)
Można podać z ziemniaczanych puree albo zapiekanymi ziemniakami, u nas był z kaszą gryczaną.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/12/woowina-po-burgundzku-czyli-boeuf.html