Wykonanie
Składniki:1 1/2 kg
wołowiny (ja miałam
szponder z
młodej wołowiny)20 dag
wędzonego boczku1/2 butelki czerwonego
wytrawnego wina1/2 l
bulionu wołowegoszklanka
soku pomidorowego lub łyżka przecieru6 ząbków
czosnku2
liście laurowe1/2 łyżeczki
tymiankusól,
pieprz do smaku1/2 kg malutkich
pieczarekłyżka
masła klarowanego8 - 10 sztuk malutkich
szalotekWołowinę umyć, osuszyć, usunąć błony i brzydkie części, pokroić na kawałki mniej więcej 2x3 cm.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Przełożyć do garnka a na wytopionym tłuszczu podsmażąć kawałki
wołowiny w partiach i również przekładać je do garnka.
Mięso podlać
winem,
bulionem, dodać
pomidory, 3 zmiażdzone ząbki
czosnku,
liście laurowe,
tymianek i nastawić do duszenia. Dusić ok. 2 - 2 1/2 godziny.
Wołowinę można również dusić w piekarniku w temperaturze 160 stopni, ale ja wolę w garnku na gazie.
Szalotki obrać, jak są za duże, przekroić na pół, dodać do
mięsa wraz z trzema obranymi ząbkami
czosnku i dusić przez kolejne 15 minut.
Pieczarki oczyścić i podsmażyć na
maśle, pod koniec smażenia osolić, dodać do
mięsa, dusić kolejne 10 minut i można podawać :)Można podać z ziemniaczanych puree albo zapiekanymi
ziemniakami, u nas był z
kaszą gryczaną.Smacznego!