ßßß Cookit - przepis na COQ AU VINE

COQ AU VINE

nazwa

Wykonanie

To jedno z dań z kurczaka, które zapamiętałam z warsztatów podczas Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu. Miałam ochotę je wypróbować , bo degustowane podczas warsztatów bardzo mi posmakowało. Kurczak jest typowo we francuskich klimatach – podobnie jak wołowina po burgundzku , z dodatkiem boczku, pieczarek i wina. Zamiast bulionu dodałam rosół, bo robiłam tego kurczaka na niedzielny obiad, a rosołek to w takim dniu tradycja.
elementy kurczaka
1/2 butelki czerwonego wina dobrej jakości
1/2 litra bulionu drobiowego
szalotki albo cebule
czosnek
250 g pieczarek
250 g boczku wędzonego
100 g masła
kilka gałązek tymianku, liść laurowy,
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
mąka
W rondlu z grubym dnem na oleju podsmażyłam najpierw boczek pokrojony w paski. Wyjęłam na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażyłam cebulę, pod koniec dorzucając rozgnieciony czosnek . Po jej wyciągnięciu dodałam nieco masła i usmażyłam partiami pieczarki, żeby się nie dusiły a usmażyły. Grzyby również wyciągnęłam, dodałam masło i obsmażyłam kawałki kurczaka posypane solą i pierzem oraz delikatnie obtoczone w mące.
Po zrumienieniu ich z obu stron, wlałam wino i rosół, dodałam tymianek, natkę i liść laurowy i dusiłam pod przykryciem około godziny na niedużym ogniu. Można też kurczaka wstawić do piekarnika w temperaturze 150 C na 1, 5 – 2 godziny.
Sos powinien się zredukować, a jeśli jest za rzadki, zaciągamy go łyżką mąki rozbełtanej w niewielkiej ilości wody.
Nam taki kurczak bardzo smakował – jest pyszny i aromatyczny, delikatny w smaku.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/coq-au-vin-francuski-kurczak-w-winie