ßßß Cookit - przepis na Kurczak w winie

Kurczak w winie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
boczek wędzony 100 gramów
szalotki 12 sztuk
pieczarki 200 gramów
mąka 0,5 szklanek
wino czerwone 0,5 litrów
bulion drobiowy 0,5 litrów
czosnek 1 ząbki
natka piertruszki 1 łyżek stołowych
tymianek 1 łyżek deserowych
liść laurowy 1 sztuk
masło 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umytego kurczaka pokroić na 6 części, natrzeć sola oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Boczek pokroić w kostkę. Szalotki oraz pieczarki oczyścić, a oczyszczony czosnek posiekać. Boczek podsmażyć na łyżce masła, dodać szalotki oraz pieczarki i przesmażyć. Na reszcie masła obsmażyć ze wszystkich stron kawałki kurczaka. Wlać wino oraz bulion i zagotować. Dodać boczek z pieczarkami, czosnkiem oraz wszystkie zioła i dusić ok. 60 minut pod przykryciem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11013/Kurczak-w-winie