Wykonanie
Kolejne faszerowane
papryki, tym razem z dodatkiem
mięsa. Użyłam
papryk podłużnych. Faszeruje się je nieco mniej wygodnie niż duże okrągłe
papryki, ale są naprawdę smaczne.Już po raz kolejny dodałam do farszu
szpinak, to bardzo dobry pomysł - farsz jest bardziej wilgotny i nie jest zbity. Polecam!
składniki16 średnich
papryk - podłużnychfarsz250 g
szpinaku6 ząbków
czosnku1 puszka krojonych
pomidorów2 spore
cebule - drobno posiekana1 i 1/2 szklanki
ryżu1i 1/2 szklanki
bulionugotowa mieszanka
ziół do do faszerowanych warzyw lub
zioła (
oregano,
mięta,
bazylia)300 g mielonej
wieprzowinygarść
pietruszki2 łyżeczki
ostrej papryki w proszkusos1 puszki
pomidorówłyżeczka
płatków chili1 szklanka
bulionusól,
pieprzoliwa z oliwekprzygotowanie
Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie.
Papryki umyć, ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać
mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać
czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać
ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż
ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę
pomidorów,
szpinak, posolić popieprzyć i gotować mieszając, parę minut aż
ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. W trakcie gotowania podlewać
bulionem. Dodać
przyprawy. Zdjąć patelnię z ognia, doprawić farsz do smaku
solą i
pieprzem, ewentualnie dosypać
ziół. Farszem nadziać
papryki, do każdej dolać łyżeczkę
wody, przykryć odciętą czapeczką..Przygotować sos.
Pomidory wymieszać z
bulionem, dodać łyżkę
oliwy,
sól,
pieprz i
płatki chili. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć
papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 1,5 h. Smacznego!Uwagi:Ilość farszu może się okazać za duża - zależy od wielkości
papryk. Można wtedy pozostały farsz zamrozić i użyć go przy najbliższej okazji do faszerowania np
pomidorów.