Wykonanie
I znowu faszerowane
papryki, tym razem z dodatkiem
jagnięciny. Ostatnio wybór podłużnych
papryk jest w sklepach spory, można kupić pyszną
paprykę grecką, która ma moim zdaniem , delikatniejszą skórkę niż pozostałe
papryki .
Jagnięciny nie trzeba dużo - nawet mała ilość
mięsa zapewni farszowi specyficzny, jagnięcy aromat. Dużo
ziół,
pomidory i pyszny farsz gotowy Polecam!
składniki12 średnich
papryk - podłużnychfarszok 200 g mielonej
jagnięciny ( u mnie
udziec)4 ząbków
czosnku1 puszka krojonych
pomidorów1 spora
cebula - drobno posiekana1 szklanka
ryżuok 1 szklanki
bulionuoregano,
mięta,
bazyliagarść
pietruszki1 łyżeczka
papryki w płatkachsos1 puszki
pomidorówłyżeczka
płatków chili1 szklanka
bulionusól,
pieprzoliwa z oliwekprzygotowanie
Papryki umyć, ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać
mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać
czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać
ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż
ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę
pomidorów, posolić popieprzyć i gotować mieszając, parę minut aż
ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. W trakcie gotowania podlewać
bulionem. Dodać
zioła. Zdjąć patelnię z ognia, doprawić farsz do smaku
solą i
pieprzem, ewentualnie dosypać
ziół. Farszem nadziać
papryki, do każdej dolać łyżeczkę
wody, przykryć odciętą czapeczką..Przygotować sos.
Pomidory wymieszać z
bulionem, dodać łyżkę
oliwy,
sól,
pieprz i
płatki chili. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć
papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 1,5 h. Smacznego!Uwagi:Ilość farszu może się okazać za duża - zależy od wielkości
papryk. Można wtedy pozostały farsz zamrozić i użyć go przy najbliższej okazji do faszerowania np.
pomidorów.