ßßß Cookit - przepis na Papryki faszerowane ryżem i jagnięciną

Papryki faszerowane ryżem i jagnięciną

nazwa

Wykonanie

I znowu faszerowane papryki, tym razem z dodatkiem jagnięciny. Ostatnio wybór podłużnych papryk jest w sklepach spory, można kupić pyszną paprykę grecką, która ma moim zdaniem , delikatniejszą skórkę niż pozostałe papryki . Jagnięciny nie trzeba dużo - nawet mała ilość mięsa zapewni farszowi specyficzny, jagnięcy aromat. Dużo ziół, pomidory i pyszny farsz gotowy Polecam!
składniki
12 średnich papryk - podłużnych
farsz
ok 200 g mielonej jagnięciny ( u mnie udziec)
4 ząbków czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 spora cebula - drobno posiekana
1 szklanka ryżu
ok 1 szklanki bulionu
oregano, mięta, bazylia
garść pietruszki
1 łyżeczka papryki w płatkach
sos
1 puszki pomidorów
łyżeczka płatków chili
1 szklanka bulionu
sól, pieprz
oliwa z oliwek
przygotowanie
Papryki umyć, ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, posolić popieprzyć i gotować mieszając, parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. W trakcie gotowania podlewać bulionem. Dodać zioła. Zdjąć patelnię z ognia, doprawić farsz do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dosypać ziół. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą czapeczką..
Przygotować sos. Pomidory wymieszać z bulionem, dodać łyżkę oliwy, sól, pieprz i płatki chili. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 1,5 h. Smacznego!
Uwagi:
Ilość farszu może się okazać za duża - zależy od wielkości papryk. Można wtedy pozostały farsz zamrozić i użyć go przy najbliższej okazji do faszerowania np. pomidorów.
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2015/03/papryki-faszerowane-ryzem-i-jagniecina.html