Wykonanie
Bardzo lubię faszerowane
papryki. Często robię je z dodatkiem
mięsa, tym razem wersja
ziołowa, tylko
ryż i dużo aromatycznych
ziół. Podłużne
papryki też wydają mi się smaczniejsze od tradycyjnych okrągłych. Poza tym łatwiej mi się je faszeruje. Polecam!
składniki6 podłużnych
papryk2 ząbki
czosnkuok 700 g
pomidorów1
cebula - drobno posiekana1/2 szklanki
ryżupęczek
pietruszkiok 15 listków
mięty1 łyżeczka suszonej
miętysól,
pieprzoliwa z oliwekprzygotowanie
Papryki umyć, położyć na desce, ściąć wzdłuż wierzch
papryk. Odcięte części odłożyć.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać
czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać
ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż
ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać pokrojone
pomidory ( ok 2/3 porcji) można podlać trochę
wodą, posolić popieprzyć i gotować parę minut aż
ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z
pietruszka i
miętą , doprawić do smaku. Farszem nadziać
papryki, do każdej dolać łyżeczkę
wody, przykryć odciętą częścią.Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub
szczypiorkiem.Pozostałe
pomidory przetrzeć blenderem, dodać łyżkę
oliwy,
sól pieprz ewentualnie
miętę. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć
papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 1,5 h. Smacznego!