Wykonanie
W moim domu leczo pojawiło się bardzo dawno. Było to w czasach gdy moja mam wyhodowała pierwsze
kabaczki. Zastanawiałyśmy się co można z nich zrobić (pamiętam, że było ich bardzo dużo) i w jakiejś starej książce znalazłyśmy przepis na leczo. Zrobiłyśmy, zasmakowało i na stałe zagościło na naszym
stole. Obowiązkowo z
ryżem.Jest pyszne i jego zrobienie zajmuje pół godziny - tyle ile ugotowanie
ryżu naturalnego (w woreczku), bo zwykle zagotowuje najpierw wrzątek, którym zalewam
pomidory, by obrać je ze skórki, a reszta zalewam
ryż i gotuję. A w międzyczasie robię leczo.2
cebule1 duża
papryka1
kabaczek4
pomidory3 łyżki
oliwy1 ząbek
czosnkusól,
pieprz, jalapeno, cząber (lub inne
zioła)Na rozgrzaną
oliwę wrzucam posiekaną
cebulę, smażę na złoty kolor. Dodaję
paprykę oraz
czosnek i smażę trochę razem,
potem dolewam
wody i dusze jeszcze. Dodaję
kabaczek i dusze dalej aż
kabaczek będzie prawię miękki. Na końcu dodaję posiekane, obrane ze skórki
pomidory i jeszcze duże.
Potem przyprawy i już. Akurat ugotował się
ryż i można zjeść
póki ciepłe :-)
Przepis nazwałam "podstawowy", bo to propozycja dla dalszych, smakowitych modyfikacji - do czego gorąco zachęcam!A
kabaczki oczywiście z ogródka mojej mamy.