Wykonanie
Przepyszne faszerowane
papryki. Pierwszy raz spotkałam na rynku fioletowe podłużne
papryki, znakomicie się upiekły, były bardzo miękkie. Rewelacyjny okazał się również turecki
ryż do pilawu, kupiony na Targach Natura Food.
Ryż doprawiałam
przyprawą do faszerowanych
pomidorów, przywiezioną z Grecji, ale spokojnie zastąpimy ją suszonymi
ziołami tj
oregano,
miętą,
bazylią. Bardzo dobrym dodatkiem okazał się
szpinak, dzięki któremu farsz nie był suchy. Polecam!,
składniki6
paprykfarsz250 g
szpinaku2 -3 ząbki
czosnku1/2 puszki krojonych
pomidorów2 małe
cebule - drobno posiekana1/2 szklanki
ryżu1 szklanka
bulionuprzyprawa do faszerowanych
pomidorów lub
zioła (
oregano,
mięta,
bazylia)
sól,
pieprzsos1/2 puszki
pomidorów1/2 dużej
czerwonej cebuli1 szklanka
bulionusól,
pieprzoliwa z oliwekprzygotowanie
Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie.
Papryki umyć, ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać
czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać
ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż
ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać
pomidory ( ok 1/2 puszki),
szpinak, można podlać trochę
wodą lub
bulionem, posolić popieprzyć i gotować parę minut aż
ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z
przyprawami , doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Farszem nadziać
papryki, do każdej dolać łyżeczkę
wody, przykryć odciętą czapeczką.Pozostałe
pomidory wymieszać z
bulionem, dodać łyżkę
oliwy,
sól,
pieprz i pokrojoną w kostkę
cebulę. Tak przygotowany sos wlać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć
papryki. Najwygodniej dobrać takie naczynie aby
papryki można było ustawić w nim pionowo. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 1,5 h. Smacznego!