Wykonanie
Kolejna odsłona
bakłażana. I kolejny przepis by Yotam Ottolenghi. Następnym razem dam więcej
oliwy do przypraw, moja mieszanka wyszła chyba za gęsta i nie najlepiej się rozsmarowywała na bakłażanach. Ale poza tym wszystko wyszło pyszne, a
sałatkę warto zrobić nawet bez
bakłażanów. Byłoby cudnie móc spróbować u źródła, może kiedyś się uda, na razie musi wystarczyć wyrób własny. Polecam!Danie zrobione na podstawie przepisu z tej strony
składniki2 średnie
bakłażany,przecięte wzdłuż na pół1/2 szklanki
oliwy z oliwek, + dodatkowo do skropienia2 łyżki drobno posiekanej
skórki cytryny2 ząbki
czosnku, zmiażdżone2 łyżeczki mielonego
kminu1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka
papryki3/4 łyżeczki mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki
płatków czerwonej papryki1/2 łyżeczki
soli + nieco dodatkowo
sałatka1 szklanka
kaszy bulgur15 szt zielonych
oliwek bez pestek,przekrojonych1/2 małej
czerwonej cebuli, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki1/3 szklanki
rodzynek1/3 filiżanki
liści pietruszki płaskim, posiekane1/3 szklanki świeżej
kolendry, posiekanej plus więcej do przybrania1/4 szklanki
pistacji, tosty i lekko zgnieciony2 łyżki świeżego
soku z cytrynyŚwieżo zmielony
czarny pieprzJogurt naturalny do podaniaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 170 °C. W miseczce wymieszać 1/4 szklanki
oliwy, z pierwszymi 7 składnikami z listy i połową łyżeczki
soli ( można dać więcej
oliwy, jeżeli mieszanka wydaje się za gęsta). Przekroić
bakłażany wzdłuż na pół, zostawiając ogonki. Za pomocą małego
ostrego, noża, naciąć miąższ
bakłażanów w skośną kratkę, nie przecinając skóry. Umieścić połówki
bakłażana, przecięciem do góry, na blasze wyłożonej pergaminem. Skropić każdą połówkę 1 łyżką
oliwy, poczekać aż się trochę wchłonie. Lekko posypać
solą. Przy pomocy pędzelka rozprowadzić równomiernie na bakłażanach mieszaninę
oliwy i przypraw. Piec, aż będą bardzo miękkie - ok 50-60 minut.W międzyczasie przygotować
sałatkę. Bulgur umieścić w garnku i przykryć 1 i 1/2 szklanki wrzącej
wody. Gotować 5- 6 minut, a następnie zostawić pod przykryciem na ok 40 minut aby dobrze zmiękł i wchłonął
wodę. Dodać
oliwki,
cebulę,
rodzynki,
pietruszkę,
kolendrę,
pistacje i
sok z cytryny. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Bakłażan i
sałatka może być zrobiona 2 godziny przed podaniem. Odstawić w temperaturze pokojowej.Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Umieść połówkę
bakłażana na talerzu. Obok położyć trochę sałatki i łyżkę gęstego
jogurtu. Posypać pozostałą
kolendrą i skropić
oliwą. Smacznego!