Wykonanie
Dziś zapraszam Was na kolejne danie kuchni arabskiej, tym razem
mięsne. Jest to popularny u nas szaszłyk, który wywodzi się z kuchni bliskowschodniej.
Mięso marynowane jest w sosie z
jogurtu z dodatkiem przypraw, dzieki
czemu nabiera wspanialego aromatu, miekkości i soczystości. To idealne danie na szybki obiad, warunkiem jest jednak wcześniejsze przygotowanie
mięsa.
Skladniki:2
piersi z kurczakaszklanka
jogurtu greckiego2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
papryki0,5 łyżeczki mielonego
kminu0,25 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżeczka
płatków chili2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
soli0,5 łyżeczki świeżomielonego
czarnego pieprzu4 ząbki
czosnku wyciśniętego przez praskę1
czerwona cebulaPrzygotowanie:W misce wymieszać
jogurt,
oliwę,
paprykę,
kmin,
płatki chili,
sok z cytryny,
sól,
pieprz i
czosnek. Dodać
kurczaka pokrojonego w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła
kurczaka, miske przykryc folia i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie nadziać
kurczaka na szpadki do szaszłyków, przekładając
cebulą co kilka kawałków
mięsa. Nagrzać piekarnik lub grill i piec aż
kurczak będzie złocisty i upieczony w środku, około 15 minut. Podawać z
kuskusem i
sałatką libańską .
Smacznego!