ßßß Cookit - przepis na Kebab drobiowy

Kebab drobiowy

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam Was na kolejne danie kuchni arabskiej, tym razem mięsne. Jest to popularny u nas szaszłyk, który wywodzi się z kuchni bliskowschodniej. Mięso marynowane jest w sosie z jogurtu z dodatkiem przypraw, dzieki czemu nabiera wspanialego aromatu, miekkości i soczystości. To idealne danie na szybki obiad, warunkiem jest jednak wcześniejsze przygotowanie mięsa.
Skladniki:
2 piersi z kurczaka
szklanka jogurtu greckiego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki papryki
0,5 łyżeczki mielonego kminu
0,25 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka płatków chili
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki świeżomielonego czarnego pieprzu
4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
1 czerwona cebula
Przygotowanie:
W misce wymieszać jogurt, oliwę, paprykę, kmin, płatki chili, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek. Dodać kurczaka pokrojonego w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła kurczaka, miske przykryc folia i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie nadziać kurczaka na szpadki do szaszłyków, przekładając cebulą co kilka kawałków mięsa. Nagrzać piekarnik lub grill i piec aż kurczak będzie złocisty i upieczony w środku, około 15 minut. Podawać z kuskusem i sałatką libańską .
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/02/kebab-drobiowy.html