Wykonanie
Mięsny wtorekDziś zapraszam Was na kolejne danie z kuchni tureckiej, które, jeśli lubicie grillować (w końcu niektórzy cały czas maja wakacje) idealnie nadaje się na taką okazję.
Mięso należy zamarynować dzień wcześniej, aby przeszło aromatem przypraw i było soczyste. Można je podawać z dowolną surówką,
sosem jogurtowo -
ogórkowym lub
czosnkowym.
Składniki :1kg wyfiletowanych
udek z kurczaka (można zastąpić
piersią z kurczaka, ale
mięso z udek jest bardziej soczyste)200ml
jogurtu greckiego2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
słodkiej papryki0,5 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego0,25 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżeczka
płatków chilli2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
soli0,5 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu2-3 ząbki
czosnku wyciśniętego przez praskę
Przygotowanie :
Mięso oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do sporej miski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nią
kurczaka, dokładnie wymieszać, aby marynata równomiernie pokryła
mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aby
mięso się zamarynowało, najlepiej na całą noc (może być dłużej). Następnego dnia nadziewać
mięso na patyczki do szaszłyków i grillować po kilka minut z każdej strony, żeby
mięso dobrze się upiekło. Podawać z
sałatką z
pomidorów i
sosem tzatziki.
Smacznego !