ßßß Cookit - przepis na Turecki szaszłyk - sis tavuk

Turecki szaszłyk - sis tavuk

nazwa

Wykonanie

Mięsny wtorek
Dziś zapraszam Was na kolejne danie z kuchni tureckiej, które, jeśli lubicie grillować (w końcu niektórzy cały czas maja wakacje) idealnie nadaje się na taką okazję. Mięso należy zamarynować dzień wcześniej, aby przeszło aromatem przypraw i było soczyste. Można je podawać z dowolną surówką, sosem jogurtowo - ogórkowym lub czosnkowym.
Składniki :
1kg wyfiletowanych udek z kurczaka (można zastąpić piersią z kurczaka, ale mięso z udek jest bardziej soczyste)
200ml jogurtu greckiego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
0,25 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka płatków chilli
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
Przygotowanie :
Mięso oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do sporej miski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nią kurczaka, dokładnie wymieszać, aby marynata równomiernie pokryła mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aby mięso się zamarynowało, najlepiej na całą noc (może być dłużej). Następnego dnia nadziewać mięso na patyczki do szaszłyków i grillować po kilka minut z każdej strony, żeby mięso dobrze się upiekło. Podawać z sałatką z pomidorów i sosem tzatziki.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/08/turecki-szaszyk-sis-tavuk.html