ßßß
Składniki :1kg wyfiletowanych udek z kurczaka (można zastąpić piersią z kurczaka, ale mięso z udek jest bardziej soczyste)200ml jogurtu greckiego2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki słodkiej papryki0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego0,25 łyżeczki mielonego cynamonu1 łyżeczka płatków chilli2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka soli0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
Przygotowanie :Mięso oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do sporej miski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nią kurczaka, dokładnie wymieszać, aby marynata równomiernie pokryła mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aby mięso się zamarynowało, najlepiej na całą noc (może być dłużej). Następnego dnia nadziewać mięso na patyczki do szaszłyków i grillować po kilka minut z każdej strony, żeby mięso dobrze się upiekło. Podawać z sałatką z pomidorów i sosem tzatziki.
Smacznego !